Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sklepie była promocja na śledzie w zalewie solnej, w wiaderkach 1200 gramów, po odsączeniu 600 gramów. I to jest przepis na 1 takie wiadereczko.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 508
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16766
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 475
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 508
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16766
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 475
Składniki
Filety namoczyłem w zimnej wodzie. Wodę wymieniałem kilkakrotnie aż śledzie były tylko lekko słone. Następnie je wysuszyłem, pokroiłem na kawałki i skropiłem sporą ilością octu. Mieszałem kilkakrotnie aby wszystkie filety przeszły octem. Filety w occie zostawiłem na około pół godziny.
Cebulę pokroiłem w kostkę, a marchewkę starłem na grubych oczkach. Warzywa podsmażyłem z przyprawami. Na koniec dodałam przecier pomidorowy z olejem.
Do powstałej masy dodałem śledzie i wymieszałem. Całość ułożyłem w wiaderko po śledziach i wstawiłem do lodówki co najmniej na 24 godziny, najbardziej smakują i po 3-4 dniach.
Przemycamy zdrowie: Do śledzi można przemycić kurkumę, siemię lniane, otręby, ostropest, płatki owsiane. Wszystko to łatwo ukryć między marchewką :D