Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie wawelskie można było, swego czasu, kupić w sklepach. Trudno powiedzieć, czemu tak się nazywały. Nie wiadomo też, czemu zniknęły z półek. Były bardzo smaczne i cieszyły się popularnością na świątecznych stołach. Oto próba odtworzenia przepisu na ten specjał.
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80287
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7635
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 144
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80287
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7635
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 144
Składniki
Namocz filety śledziowe w misce z zimną wodą. Mocz, aż wypłuczą się z soli, co pewien czas wymieniając wodę na świeżą (może to potrwać nawet kilka godzin). Gdy śledzie uzyskają odpowiedni smak (mają być tylko lekko słone), osusz je ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki (około trzycentymetrowe) i skrop w misce octem winnym. Pozostaw na pół godziny, co pewien czas mieszając zawartość miski.
Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrój w kostkę cebulę. Podsmaż warzywa na niewielkiej ilości oleju. W trakcie smażenia wsyp na patelnię gorczycę, pieprz i majeranek. Pod koniec smażenia dodaj resztę oleju połączonego z przecierem pomidorowym. Sos dopraw około ½-1 łyżeczką cukru.
Przygotuj 2 nieduże wyparzone słoiki (o pojemności około 400 ml każdy). Ułóż w nich na przemian warstwę sosu i warstwę śledzi. Pomiędzy śledzie włóż listki laurowe i ziele angielskie. Zakręć słoiki i wstaw do lodówki na 1-2 dni.