Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ślimaczki a la pizza to idealna przekąska na każdą okazję: od domowej imprezy, przez filmowy wieczór, aż po szybkie drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Są pyszne, łatwe do zrobienia i znikają z talerza w mgnieniu oka! Co bardzo ważne, farsz możesz dostosować do własnych upodobań i tego, co akurat znajduje się w twojej lodówce.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Składniki
Passatę i koncentrat pomidorowy wymieszaj w niewielkiej miseczce.
Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a gdyby sos był zbyt gęsty, dodaj do niego nieco wody.
Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Rozsmaruj na nim przygotowany wcześniej sos.
Na cieście rozłóż równomiernie salami. Następnie posyp całość serem oraz posiekanymi oliwkami.
Zwiń z ciasta ciasną roladę, uważając, aby farsz pozostał w środku.
Przy pomocy ostrego noża pokrój ciasto na plastry o grubości około 2-3 cm.
Tak przygotowane ślimaczki a la pizza układaj na dużej blaszce do pieczenia. Możesz obsypać je dodatkową porcją sera.
Piecz przez około 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni, aby ciasto ładnie się zrumieniło, a ser roztopił. Podawaj na ciepło.