Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te przekąski wyglądają jak z katalogu cateringowego. To ślimaczki francuskie z łososiem z dodatkiem ogórka konserwowego i kremowego serka.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11504
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4987
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1225
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10090
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1487
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11504
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4987
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1225
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10090
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1487
Składniki
Wyjmij ciasto francuskie z lodówki kilka minut wcześniej, żeby lekko zmiękło i dobrze się rozwijało. Ogórka konserwowego pokrój w paski. Łososia też pokrój w paski.
Rozwiń cały płat ciasta francuskiego i posmaruj go równomiernie serkiem śmietankowym. Zostaw ok. 1 cm wolnego brzegu na dłuższych bokach, żeby nic nie wypłynęło. Rozłóż równomiernie kawałki łososia i ogórka.
Pokrój ciasto wzdłuż na paski o szerokości ok. 3-4 cm. Następnie podziel je na 2-3 części.
Weź jeden pasek i zwiń jego dłuższy bok w stronę środka, tworząc spiralę. Następnie zwiń drugi bok w stronę środka, żeby spirale spotkały się pośrodku. Powstanie idealny podwójny ślimak.
Przełóż ślimaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, żeby pięknie się zezłociły.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 15 minut.