Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ślimaczki z ciasta francuskiego a la pizza to wyśmienita przekąska imprezowa, która nawiązuje smakiem i wyglądem do najpopularniejszego chyba dania kuchni włoskiej. Całość jest lekko chrupiąca, wyrazista i pięknie się prezentuje na talerzu.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457207
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1327
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2177
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 535
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457207
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1327
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2177
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 535
Składniki
Przygotuj sos. W małej miseczce wymieszaj koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Szynkę, oliwki i paprykę pokrój w bardzo drobną kostkę.
Ciasto francuskie rozwiń na blacie i posmaruj całą powierzchnię przygotowanym wcześniej sosem. Następnie posyp całość równomiernie tartym żółtym serem i pozostałymi składnikami. Zwiń ciasto w ciasną roladkę, wzdłuż dłuższego boku.
Pokrój roladkę w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm i układaj ślimaczki na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
W niewielkiej miseczce rozbełtaj jajko i posmaruj nim wierzch każdego ślimaczka. Posyp je tartym parmezanem.
Ślimaczki z ciasta francuskiego a la pizza wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 12-15 minut, do ładnego zezłocenia wierzchu.
Przekąski najlepiej smakują na ciepło, od razu po przygotowaniu, z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Resztki przechowuj w lodówce, pod przykryciem. Podawaj po podgrzaniu w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.