Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuskie ślimaczki z kapustą i pieczarkami to rodzaj najprostszych do wykonania pasztecików, zwanych niekiedy kapuśniaczkami. Często podaję je w Wigilię i święta jako przegryzkę do barszczu, a niekiedy po prostu jako ciepłą przekąskę. Przygotowanie ślimaczków jest niezwykle proste, jeśli masz gotową kapustę z pieczarkami, o której pisałam ostatnio. Albo nieco bardziej luksusową wigilijną kapustę z grzybami. Trzeba mieć też gotowe ciasto francuskie, a upieczone ślimaczki są naprawdę ładne i łatwe do wykonania. Z barszczem smakują wyśmienicie!
Płat ciasta francuskiego dość grubo posmaruj wystudzoną kapustą z pieczarkami (albo kapustą z leśnymi grzybami w wersji bardziej luksusowej).
Zwiń jak roladę wzdłuż krótszego boku, a końcówkę ciasta warto posmarować wodą – wówczas łatwiej się przyklei i nie rozpadnie podczas pieczenia.
Zwinięty rulon pokrój ostrym nożem na plastry o grubości około 0,5 – 1 cm.
Układaj na blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy (rosną trochę podczas pieczenia), a następnie piecz w 220 stopniach do zrumienienia.
Czas pieczenia zależy od piekarnika, ale zwykle jest to 10-15 minut. Pilnuj, by się paszteciki nie spaliły!
Na blogu znajdziesz również przepis na klasyczne kapuśniaczki Małgorzaty Musierowicz, które kiedyś zawsze piekłam na Wigilię. Ostatnio nie mam na to czasu, wolę szybką wersję z gotowego ciasta francuskiego. Ale chętnych do samodzielnego przygotowania ciasta półfrancuskiego zapraszam na blog.
Ślimaczki najlepiej smakują podane na ciepło, ale po wystudzeniu również są bardzo smaczne. Polecam!
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 276
Bardzo u mnie popularny w domu deser. Moja rodzina go uwielbia. Szybkie do zr...
Odsłon: 107
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 68
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 45
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 158
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 522
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 276
Bardzo u mnie popularny w domu deser. Moja rodzina go uwielbia. Szybkie do zr...
Odsłon: 107
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 68
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 45
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 158
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 522
Składniki
Płat ciasta francuskiego dość grubo posmaruj wystudzoną kapustą z pieczarkami (albo kapustą z leśnymi grzybami w wersji bardziej luksusowej).
Zwiń jak roladę wzdłuż krótszego boku, a końcówkę ciasta warto posmarować wodą – wówczas łatwiej się przyklei i nie rozpadnie podczas pieczenia.
Zwinięty rulon pokrój ostrym nożem na plastry o grubości około 0,5 – 1 cm.
Układaj na blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy (rosną trochę podczas pieczenia), a następnie piecz w 220 stopniach do zrumienienia.
Czas pieczenia zależy od piekarnika, ale zwykle jest to 10-15 minut. Pilnuj, by się paszteciki nie spaliły!
Na blogu znajdziesz również przepis na klasyczne kapuśniaczki Małgorzaty Musierowicz, które kiedyś zawsze piekłam na Wigilię. Ostatnio nie mam na to czasu, wolę szybką wersję z gotowego ciasta francuskiego. Ale chętnych do samodzielnego przygotowania ciasta półfrancuskiego zapraszam na blog.
Ślimaczki najlepiej smakują podane na ciepło, ale po wystudzeniu również są bardzo smaczne. Polecam!
Przepisy Przekąski
Przekąski
Opiekane talarki z młodych ziemniaków
Przekąski
Roladki z twarożkiem. Super na śniadania i imprezy.
Przekąski
Grillowana cukinia z papryką
Przekąski
Mozzarella z pomidorami
Opiekane talarki z młodych ziemniaków
Opiekane talarki z młodych ziemniaków. Przekąska idealna na tą porę kiedy mam...
Odsłon: 169
Roladki z twarożkiem. Super na śniadania i imprezy.
Fajne na śniadanie czy jako przekąska ma imprezę. Bardzo proste w przygotowaniu.
Odsłon: 219