Do góry

Przekąski Przepis na:

Ślimaczki z kapustą i pieczarkami

Ślimaczki z kapustą i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 328 Ocena: 3747

Dodano:

Odsłon: 3987

Francuskie ślimaczki z kapustą i pieczarkami to rodzaj najprostszych do wykonania pasztecików, zwanych niekiedy kapuśniaczkami. Często podaję je w Wigilię i święta jako przegryzkę do barszczu, a niekiedy po prostu jako ciepłą przekąskę. Przygotowanie ślimaczków jest niezwykle proste, jeśli masz gotową kapustę z pieczarkami, o której pisałam ostatnio. Albo nieco bardziej luksusową wigilijną kapustę z grzybami. Trzeba mieć też gotowe ciasto francuskie, a upieczone ślimaczki są naprawdę ładne i łatwe do wykonania. Z barszczem smakują wyśmienicie!

Składniki

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • wystudzona kapusta z pieczarkami – ilość nieokreślona, czyli tyle, ile lubisz (nie przesadź jednak z ilością, bo ślimaczki się r
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ślimaczki z kapustą i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Płat ciasta francuskiego dość grubo posmaruj wystudzoną kapustą z pieczarkami (albo kapustą z leśnymi grzybami w wersji bardziej luksusowej).

  2. Zwiń jak roladę wzdłuż krótszego boku, a końcówkę ciasta warto posmarować wodą – wówczas łatwiej się przyklei i nie rozpadnie podczas pieczenia.

  3. Zwinięty rulon pokrój ostrym nożem na plastry o grubości około 0,5 – 1 cm.

  4. Układaj na blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy (rosną trochę podczas pieczenia), a następnie piecz w 220 stopniach do zrumienienia.

  5. Czas pieczenia zależy od piekarnika, ale zwykle jest to 10-15 minut. Pilnuj, by się paszteciki nie spaliły!

  6. Na blogu znajdziesz również przepis na klasyczne kapuśniaczki Małgorzaty Musierowicz, które kiedyś zawsze piekłam na Wigilię. Ostatnio nie mam na to czasu, wolę szybką wersję z gotowego ciasta francuskiego. Ale chętnych do samodzielnego przygotowania ciasta półfrancuskiego zapraszam na blog.

  7. Ślimaczki najlepiej smakują podane na ciepło, ale po wystudzeniu również są bardzo smaczne. Polecam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń