Do góry

Przekąski Przepis na:

Słoik do pracy: hummus z kiszonym ogórem

Słoik do pracy: hummus z kiszonym ogórem

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2157

Dodano:

Odsłon: 1182

pasta z gotowanej ciecierzycy z suszonymi pomidorami - najbardziej ją lubię z kiszonymi ogórami ma wiele zastosowań: - dip do warzyw - imprezowa zakąska - przekąska / drugie śniadanie do pracy - kolacja ...po prostu

Składniki

  • ciecierzyca ugotowana - 1 szklanka
  • tahini (pasta z sezamu) - 1 płaska łyżeczka
  • olej sezamowy - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek virgin - 2 łyżki
  • mieszanka przypraw garam masala - 1/2 łyżeczki
  • kumin - 1 szczypta
  • suszone pomidory - 5 szt (połówek)
  • kiszone ogóry - ile dusza zapragnie (lub inne warzywa)
3-4 os. > 60 min trudne tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę przed ugotowaniem zalewam wodą na całą noc, aby napęczniała ...i zapominam :) dłuższe moczenie jest też ok
    - z 1/3 szklanki w suchej masie rano szklanka jest prawie pełna, a woda przez cieciorkę "wypita" niemalże do cna.

    Podobnie suszone pomidory, które kupuję w suchej masie. W osobnym naczyniu pomidory zalewam wrzątkiem ...i zapominam :)
    Uwaga - zapominam, ale zostawiam w widocznym miejscu :))

  2. Gotuję na bardzo małym ogniu w tej, wodzie, w której cieciorka się moczyła a nie dała rady jej "wypić. Gotuję godzinę, czasem dłużej (zależy od jakości ziarna). Ustawiam czasomierz co 15-20 minut, żeby sprawdzić czy jest jeszcze woda. Lepiej nie dolewać, ale w obliczu ryzyka przypalonego garnka, czasem trochę trzeba.

    Przygotowuję blender, oliwę, tahini, przyprawy (bez soli) i namoczone pomidory (nie wylewam wody, użyję jej do humusu, aby osiągnąć ulubioną konsystencję).

    Aaa! I przynoszę z DomowejPiwniczki kiszone ogóry - uwielbiam humus z ogórkami:)

  3. Do blendera wlewam na dno odrobinę oleju sezamowego i tahini, ugotowaną cieciorkę z wodą, w której się gotowała (o ile jej została choć kropla). Dodaję przyprawy i oliwę z oliwek.

    Wstępnie miksuję, powoli, wyłączając blender co chwila (bo co zrobię, jak mi korki wywali ?!?!). Miksując wrzucam po pomidorku, takim aromatycznym, nasiąkniętym wodą. Jeśli humus jest zbyt gęsty, a blender grzeje się coraz bardziej,, dolewam wodę z pomidorów. Namoczone w wodzie pomidory sposób na nieco mniej tłusty humus.

  4. Kroję kiszone ogóry w ćwiartki i najczęściej pakuję w "słoik do pracy" :)
    Jeśli zabieram na imprezę - w tej postaci znika w mgnieniu oka:)
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń