Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do kanapek, które podbije podniebienia wszystkich członków twojej rodziny. Choć wydawałoby się, że taki smalec to sam niezdrowy tłuszcz, to nic bardziej mylnego. Słonina jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają funkcjonowanie serca i mózgu. Dostarcza też witaminy D. Czosnek i koperek z kolei zawierają wiele przeciwutleniaczy, które poprawiają zdrowie układu pokarmowego i odpornościowego. Nie można też zapomnieć, że nadają smalczykowi wyjątkowego i niezapomnianego aromatu. Spróbuj raz, a z pewnością będziesz przygotowywać to smarowidło częściej.
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1662
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38592
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1328
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1662
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38592
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1328
Składniki
Ze słoniny odetnij skórę i pokrój ją w bardzo drobną kostkę.
Wrzuć kostki słoniny na rozgrzaną patelnię wytapiaj przez kilkanaście minut na małym ogniu, aż powstaną złote i chrupiące skwarki.
Przelej wytopiony tłuszcz wraz ze skwarkami do szczelnego pojemnika. Pozostaw do lekkiego przestudzenia.
Czosnek i koperek bardzo drobno posiekaj. Dodaj je razem z solą i pieprzem do lekko przestudzonego już smalcu, ale zanim ten zacznie tężeć. Całość wymieszaj, by równomiernie rozprowadzić składniki.
Smalczyk wiosenny zamknij w pojemniku lub przelej do mniejszych słoiczków. Ostudź całkowicie, a następnie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Smarowidło podawaj na świeżym pieczywie. Możesz dodatkowo posypać całość większą ilością siekanego koperku.
Przechowuj danie w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku i zużyj w ciągu miesiąca.