Do góry

Przekąski Przepis na:

smalczyk z mięsem

Przepis dnia 2020-10-11
smalczyk z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 565 Ocena: 20875

Dodano:

Odsłon: 3807

przepis na ten pyszny domowy smalczyk z mięsem dostałam latem od koleżanki z pracy; ale że były upały to zrobiłam dopiero teraz i szczerze polecam jeśli lubicie takie smarowidła do chleba. Oprócz mięsa potrzebujemy jeszcze smalcu i najlepiej jak byłby domowy...

Składniki

  • 1,5kg karkówki
  • 800g smalcu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
smalczyk z mięsem

Przygotowanie

  1. mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.

  2. W dużym rondlu roztapiamy trochę smalcu i partiami obsmażamy mięso. Kiedy całość już obsmażamy dodajemy resztę smalcu, zmniejszamy ogień i od czasu do czasu mieszając smażymy mięso ok 1,5 godziny.

  3. Po tym czasie wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i majeranek. Smażymy dalsze 30 minut. Smalec przekładamy do słoików; zakręcamy i odstawiamy do zastygnięcia...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń