Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie macie pomysłu, jak wykorzystać cukinię w kuchni? Przygotujcie z niej smaczną przekąskę lub pyszny dodatek do obiadu. Smażona cukinia z czosnkiem, miętą i odrobiną octu winnego smakuje rewelacyjnie. W tym przepisie najlepiej sprawdzą się młode, małe cukinie ze skórką. Starsze, większe okazy lepiej wykorzystać do innego dania.
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 12
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 26
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 84
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 280
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 12
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 26
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 84
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 280
Składniki
Cukinię myjemy, kroimy na cieniutkie plasterki, solimy i odstawiany na bok na około 30 minut, żeby cukinia puściła wodę. Po tym czasie cukinię odcedzamy na sitku.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przekładamy odcedzoną cukinię i podsmażamy na złoty kolor z obu stron. Podsmażoną cukinię przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Odsączoną cukinię przekładamy do miski, dodajemy odrobinę soli, pieprz i posiekanie listki mięty i natkę pietruszki.
Ocet łączymy z wodą i cukrem. Całość przelewamy do garnuszka i podgrzewamy. Zagotowaną zalewę przelewamy do podsmażonej cukinii. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia.