Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie macie pomysłu, jak wykorzystać cukinię w kuchni? Przygotujcie z niej smaczną przekąskę lub pyszny dodatek do obiadu. Smażona cukinia z czosnkiem, miętą i odrobiną octu winnego smakuje rewelacyjnie. W tym przepisie najlepiej sprawdzą się młode, małe cukinie ze skórką. Starsze, większe okazy lepiej wykorzystać do innego dania.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1091
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5645
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8754
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18107
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1091
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5645
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8754
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18107
Składniki
Cukinię myjemy, kroimy na cieniutkie plasterki, solimy i odstawiany na bok na około 30 minut, żeby cukinia puściła wodę. Po tym czasie cukinię odcedzamy na sitku.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przekładamy odcedzoną cukinię i podsmażamy na złoty kolor z obu stron. Podsmażoną cukinię przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Odsączoną cukinię przekładamy do miski, dodajemy odrobinę soli, pieprz i posiekanie listki mięty i natkę pietruszki.
Ocet łączymy z wodą i cukrem. Całość przelewamy do garnuszka i podgrzewamy. Zagotowaną zalewę przelewamy do podsmażonej cukinii. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia.