Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie macie pomysłu, jak wykorzystać cukinię w kuchni? Przygotujcie z niej smaczną przekąskę lub pyszny dodatek do obiadu. Smażona cukinia z czosnkiem, miętą i odrobiną octu winnego smakuje rewelacyjnie. W tym przepisie najlepiej sprawdzą się młode, małe cukinie ze skórką. Starsze, większe okazy lepiej wykorzystać do innego dania.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4901
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419018
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4901
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419018
Składniki
Cukinię myjemy, kroimy na cieniutkie plasterki, solimy i odstawiany na bok na około 30 minut, żeby cukinia puściła wodę. Po tym czasie cukinię odcedzamy na sitku.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przekładamy odcedzoną cukinię i podsmażamy na złoty kolor z obu stron. Podsmażoną cukinię przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Odsączoną cukinię przekładamy do miski, dodajemy odrobinę soli, pieprz i posiekanie listki mięty i natkę pietruszki.
Ocet łączymy z wodą i cukrem. Całość przelewamy do garnuszka i podgrzewamy. Zagotowaną zalewę przelewamy do podsmażonej cukinii. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia.