Do góry

Przekąski Przepis na:

Smażone kuleczki z cukinii

Przepis dnia 2016-11-17
Smażone kuleczki z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2227

Dodano:

Odsłon: 11313

Przekąska jest naprawdę wspaniała – połączenie cukinii z dwoma rodzajami sera jest genialne. Serwuję je z jogurtowo-majonezowym sosem chili.

Składniki

  • Cukinia - 500 g
  • Ser feta - 100 g
  • Cebula - 1/2 szt.
  • Ser grana padano - 100 g
  • Natka pietruszki - 3 łyżki
  • Oregano - 1 łyżka
  • Jajka - 2 szt.
  • Bułka tarta - 1/2 szkl.
  • Mąka - 1/2 szkl.
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Olej - do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku zagotowujemy wodę. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do wrzącej wody na około 2 minuty. Wyjmujemy, odcedzamy, a gdy cukinia lekko przestygnie (ja przelałam ją po prostu zimną wodą :) ) dobrze odciskamy ją z nadmiaru wody .

  2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, solimy i smażymy do zeszklenia. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy cukinię, pietruszkę, oregano, pokruszony ser feta, starty na drobnych oczkach ser grana padano, jajka i bułkę tartą. Całość mieszamy razem do połączenia składników, przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt mokra, dodajemy więcej bułki tartej. Całość chłodzimy w lodówce przez około godzinę.

  3. Mąkę mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Partiami wkładamy gotowe kuleczki z cukinii i smażymy, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone kuleczki odsączamy z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Podajemy gorące z ulubionym sosem lub same.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń