Przekąski Przepis na:
Smażone kuleczki z cukinii

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2227
Dodano: 12.11.2016
Odsłon: 11313
Składniki
- Cukinia - 500 g
- Ser feta - 100 g
- Cebula - 1/2 szt.
- Ser grana padano - 100 g
- Natka pietruszki - 3 łyżki
- Oregano - 1 łyżka
- Jajka - 2 szt.
- Bułka tarta - 1/2 szkl.
- Mąka - 1/2 szkl.
- Sól, pieprz - do smaku
- Olej - do smażenia
5-6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
W garnku zagotowujemy wodę. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do wrzącej wody na około 2 minuty. Wyjmujemy, odcedzamy, a gdy cukinia lekko przestygnie (ja przelałam ją po prostu zimną wodą :) ) dobrze odciskamy ją z nadmiaru wody .
-
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, solimy i smażymy do zeszklenia. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy cukinię, pietruszkę, oregano, pokruszony ser feta, starty na drobnych oczkach ser grana padano, jajka i bułkę tartą. Całość mieszamy razem do połączenia składników, przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt mokra, dodajemy więcej bułki tartej. Całość chłodzimy w lodówce przez około godzinę.
-
Mąkę mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Partiami wkładamy gotowe kuleczki z cukinii i smażymy, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone kuleczki odsączamy z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Podajemy gorące z ulubionym sosem lub same.
Komentarze do przepisu (0)