Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można jeść… kwiaty? Jak najbardziej! Nie wszystkie są smaczne i jadalne, ale niektóre to prawdziwy rarytas, którym można zajadać się z pożytkiem dla zdrowia. Na przykład kwiaty mniszka lekarskiego (czyli tzw. mlecze), który nie bez przyczyny nosi swoją nazwę. Żółte płatki powszechnie dostępnych kwiatków zasobne są w witaminy A, C, K oraz te z grupy B. Zawierają też sporo minerałów, ale przede wszystkim karotenoidy, czyli związki o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Smażone kwiaty mniszka lekarskiego można podać jako wytrawną lub słodką przekąskę. Większą popularnością cieszy się ta druga wersja.
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 122
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 76
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 492
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5194
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 122
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 76
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 492
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5194
Składniki
Rozkłóć jajko. Połącz z mlekiem i częścią wody. Wymieszaj. Przesiej przez sitko mąkę i stopniowo dodaj ją do płynnych składników, cały czas miksując je na gładkie ciasto. Wyreguluj gęstość ciasta resztą wody – dodaj jej mniej, jeśli chcesz uzyskać pulchne racuszki, a więcej, jeśli chcesz wyeksponować płatki kwiatów. Gotowe ciasto dopraw solą i cukrem. Odstaw na pół godziny. Przed smażeniem wymieszaj.
Oczyść kwiaty mniszka lekarskiego (możesz rozłożyć je na białym arkuszu papieru lub płótnie, by łatwiej usunąć w nich owady) i odetnij łodyżki. Rozgrzej na patelni niewielką ilość masła klarowanego. Po kolei zanurzaj w cieście kwiaty i obsmażaj na rozgrzanym maśle z obu stron na złocisty kolor. Usmażone kwiaty odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Placuszki serwuj oprószone cukrem pudrem.