Do góry

Przekąski Przepis na:

Smażone ryby w zalewie octowej

Smażone ryby w zalewie octowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 382 Ocena: 2072

Dodano:

Odsłon: 6506

Smażone kawałki ryb w zalewie octowej z przyprawami i cebulą to doskonała propozycja na Wigilię jak i na co dzień.

Składniki

  • ok. 1,5kg ryb (filety,dzwonka)
  • sól, pieprz do przyprawienia ryb
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia
  • 3 średnie cebule
  • 1l wody
  • 0,5l octu 10%
  • 3/4szkl. cukru
  • 3 listki laurowe
  • 1,5 łyżki soli do zalewy
  • 9 ziaren ziela angielskiego
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Smażone ryby w zalewie octowej

Przygotowanie

  1. Kawałki ryb przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na oleju. Wyłożyć na ręcznik papierowy. Wystudzić. Cebule obrać i pokroić w krążki. Usmażone ryby ułożyć w litrowych słoikach na przemian z krążkami cebuli. Wodę zagotować z octem, cukrem i solą oraz z listkami laurowymi i zielem angielskim. Gorącą zalewą zalać ryby w słoikach. Słoiki zakręcić i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce przez min. 2 dni po czym można już zajadać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń