Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone sajgonki to klasyk azjatyckiej kuchni. Przygotowane w domu mogą być równie smaczne jak te z barów szybkiej obsługi! Wystarczy starannie wybrać składniki. Kluczowym jest odpowiednio cienki papier ryżowo namoczony wodą z octem. Usmaż sajgonki zgodnie z poniżej opisaną procedurą i ciesz się ich bogatym smakiem.
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9335
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1971
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3997
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 508
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 262
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 355
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9335
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1971
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3997
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 508
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 262
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 355
Składniki
Oczyść grzyby i pokrój na niewielkie kawałki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przesmaż na niewielkiej ilości oleju marchewkę. Przełóż do miski. Przesmaż grzyby.
Opłucz i nieco rozdrobnij (kilkoma ruchami noża) szpinak. Posiekaj listki kolendry i mięty. Przeciśnij przez praskę czosnek. Dodaj zieleninę i czosnek do smażących się grzybów. Smaż jeszcze przez chwilę. Przełóż zawartość patelni do miski z marchewką.
Ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Przestudź, pokrój drobno i dodaj do miski.
Posiekaj drobno papryczkę chili (jeśli chcesz, by danie było ostrzejsze, nie usuwaj pestek). Kiełki fasoli mung pokrój na krótsze kawałki. Przełóż papryczkę chili i fasolę do miski.
Zmiel wołowinę przez sitko o średnich oczkach. Dodaj do pozostałych składników. Dodaj także jajko i wszystkie sosy. Wymieszaj na jednolitą masę.
Wymieszaj w miseczce wodę z octem. Z użyciem silikonowego pędzelka po kolei smaruj mieszaniną arkusze papieru ryżowego – tak, by nieco zmiękły. Na każdy arkusz od razu po namoczeniu nakładaj niewielką porcję farszu i zawijaj tak, jak krokiety. Gotowe sajgonki wstaw na pół godziny do lodówki.
Rozgrzej (na palniku o średniej mocy) w głębokiej patelni sporą ilość oleju – tak, by sajgonki mogły zanurzyć się w nim całkowicie. Smaż je partiami, po około 4-5 minut. Usmażone przekładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Przed podaniem obsmaż sajgonki na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju. Podawaj z wietnamskim sosem do sajgonek.