Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy wszystkożercą, pokochasz ten przepis na smażonego kalafiora! Lekko panierowany, z chrupiącą skórką i miękkością w środku. Smażony kalafior możesz serwować jako samodzielną przekąską lub element bardzie złożonych dań. Z powodzeniem zastąpi nuggetsy z kurczaka, jeśli potrzebujesz przygotować przystawki dla osób niejedzących mięsa.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8139
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1173
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9910
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4543
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 565
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8139
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1173
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9910
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4543
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 565
Składniki
Umyj główkę kalafiora pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Odetnij różyczki kalafiora z główki kalafiora i pokrój je na kawałki wielkości kęsa. Staraj się, aby kawałki były podobnej wielkości. W misce zmieszaj mąki, sól, cebulę, czosnek, kurkumę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Jeśli w czosnku i cebuli już znajduje się sól, użyj mniejszej ilości dodatkowej soli. Do suchych składników wlej wodę i mieszaj, aż uzyskasz gładką masę. Masa powinna przypominać gęste ciasto naleśnikowe. Wkładaj kawałki kalafiora do ciasta i obracaj, aby każda różyczka dobrze pokryła się ciastem.
W głębokiej patelni lub w garnku mocno rozgrzej olej i za pomocą szczypiec podnoś kawałki panierowanego kalafiora i przekładaj je na gorący tłuszcz. Smaż kalafiory około 2-3 minuty, aż różyczki nabiorą złotego koloru. Pamiętaj, aby smażyć przystawkę partiami, aby nie dopuścić do szybkiego spadku temperatury oleju (będzie to powodowało szybsze wsiąkanie tłuszczu w potrawę). Wykładaj usmażone kalafiory na ręcznik papierowy i od razu podawaj. Smażony kalafior świetnie smakuje samodzielnie, w towarzystwie domowych dipów lub ketchupu, a także jako dodatek do sałatek czy dań obiadowych.