Do góry

Przekąski Przepis na:

Soczysta pierś z kurczaka

Soczysta pierś z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 160

Dodano:

Odsłon: 9643

Jest soczysta, delikatna, bardzo smaczna i prosta w wykonaniu.

Składniki

  • pierś kurczaka 600 g
  • mleko 600 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • przyprawa dla kurczaka 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • oregano 1 łyżeczka
  • papryka czerwona ostra 0,5 łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.

  2. Każdy kawałek nasmarować solą, przyprawami, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na godzinę. Ilość soli i przypraw ja napisałam orientacyjnie, radzę wg własnego uznania.

  3. Mleko zagotować w garnku, dać do niego filety (bez folii) i gotować na średnim ogniu ok. 1 minuty.

  4. Zdjąć garnek z ognia, przykryć pokrywką i otoczyć czymś ciepłym np. kołdrą. Trzymacz w kołdrze ok. 3 godzin albo do całkowitego wystygnięcia.

  5. Gotową pierś można jeść na gorąco z surówką lub na zimno jako dodatek do chleba.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń