Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sola jest według mnie jedną z najsmaczniejszych ryb. Wyśmienita potrawa, sola w sosie szampańskim, szybko przygotowywana, nadaje się doskonale na przystawkę w menu wielodaniowym. Sola w delikatnym sosie szampańskim wymaga tylko kilku składników. Bardzo ważne dla sosu: kardamon i kieliszek szampana lub dobre wino musujące.
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4358
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 262
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4358
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 262
Składniki
Cala rybe trzeba filetowac ostrym nozem przed przyrzadzeniem. Najpierw delikatnie podwazyc nozem skóre przy pletwie ogonowej, nastepnie zedrzec ja palcami. Poniewaz ryba jest dosyc sliska, najlepiej uzyc papierowych reczników kuchennych. Skóre sciagac powoli, aby odeszla w calosci. Filetowanie rozpoczynamy od srodka wzdluz osci, najlepiej centymentr po centymetrze, aby delikatna ryba pozostala w calosci. Tak samo postepowac z druga strona ryby.
W rondelku rozpuscic 30 g masła i zmielic nasiona kardamonu w mozdzierzu. Dodac do masla lyzeczke pokruszonego kardamonu i kieliszek szampana (ok. 50 ml) i zagotowac. Nastpnie dodać bulion warzywny i dusic 15 minut na malym ogniu. Na koniec dodac zimne kawalki masla lub smietane. Sos doprawic sola i pieprzem. Na patelni krótko podsmazyc filety na oliwie z oliwek lub na masle. Patelnia nie moze byc zbyt goraca, w przeciwnym razie filety sie skurcza.
Sole podawac np. z makaronem z cukinii, lekko skropiona sosem szampanskim.