Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Souvlaki czyli szaszłyki z mięsa z kurczaka podane z sosem tzatziki. To popularna potrawa kuchni greckiej.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 137
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 37
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 137
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 37
Składniki
Szaszłyki: Mięso myjemy i kroimy w długie paski. Posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Zamarynowane mięso nadziewamy na patyki do szaszłyków i grillujemy, aż mięso nie będzie surowe.
Sos tzatziki: Ogórki i czosnek obieramy. Ogórki ścieramy na tarce na średnich oczkach, dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek i jogurt grecki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Upieczone szaszłyki podajemy z sosem tatziki i ulubioną surówką bądź warzywami.