Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Souvlaki to popularna grecka potrawa,podawana w chlebkach pita lub na szpadkach(kalamaki) .Używa się do niej kurczaka lub mięso wieprzowe.Ja mam sentyment do souvlaków,bo zajadałam się nimi będąc nastolatką,podczas wakacji w Grecji na początku lat 90-tych.Zrobiłam według oryginalnego przepisu i wyszły obłędne.Dla mnie lepsze niż popularny kebab.POLECAM:)
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2086
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 157
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1069
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1186
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12029
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2086
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 157
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1069
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1186
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12029
Składniki
MARYNATA: W małej miseczce wymieszać balsamic vinaigrette na gładko(przepis powyżej),sok z cytryny,oregano i pieprz czarny.Piersi z kurczaka umyć,osuszyć i włożyć do woreczka z zapięciem strunowym lub pojemnika szczelnego z pokrywką.Wlać marynatę do kurczaka,zamknąć pojemnik i włożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
SOS TZATZIKI:ogórka obrać,zetrzeć na grubej tarce ,posypać solą i odstawić przynajmniej na 5 minut,aby puścił sok.W miseczce wymieszać jogurt naturalny,śmietanę,sok z cytryny,oliwę z oliwek.Przyprawić czosnkiem,koperkiem posiekanym i przyprawą grecką.Wycisnąć ogórka z soku,który puścił,dodać do sosu.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Włożyć do lodówki do momentu użycia.
Rozgrzać grilla na wolnym powietrzu lub w piekarniku,można smażyć na patelni grillowej.
Wyciągnąć kurczaka z marynaty,delikatnie odsączyć i umieścić na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni grillowej.Piec kurczaka około 8 minut z każdej strony,tyle ile trzeba aby był usmażony.Kurczaka odłożyć na około 10 minut przed pokrojeniem.Pokroić w cienkie plasterki.
Placki pita przygotować w/g przepisu na opakowaniu.Do ciepłej pity wkładać przygotowane składniki:sałatę,pomidor,cebulę,oliwki,plasterki kurczaka.Przekładać sosem tzatziki i fetą,lub podawać sos i fetę w osobnej miseczce obok i polewać sosem. Rada! Sos balsamic vinaigrette można używać do innych potraw np.sałatek,można przechowywać w szczelnym pojemniku,słoiczku do 3 dni. Grecką przyprawę też można wykorzystać do warzyw,sałatek,dipów i.t.p.Można przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym,chłodnym miejscu do 6 miesięcy.