Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
po prostu coś innego, ale smacznego:)
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 492
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 256
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9672
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1124
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4473
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 492
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 256
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9672
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1124
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4473
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlewać powoli ciepłą wodę wymieszaną z jajkiem, olejem, i solą. mieszać powoli nożem aż płyn połączy się z mąką. Mocno zagnieść aż ciasto będzie elastyczne, uformować z ciasta kulkę przykryć folią i niech odpoczywa w temperaturze pokojowej przez 30 min. Kulkę ciasta posmarować roztopionym masłem, przedzielić na pół. Cieniutko rozwałkować jedną połówkę, uważając by go nie porwać, podsypywać często ręce mąką bo ciasto jednak się klei. Posmarować rozciągnięte ciasto stopionym masłem posypać bułką tartą,a następnie nakładać porcję nadzienia i ściśle zwijać. Drugą część ciasta użyłam do strudla ze śliwkami.
Bakłażana pokroić w kostkę posolić i poczekać by puścił sok. Odlać sok i obsmażyć bakłażana na na łyżce oleju. Kurczaka pokroić w kostkę, posypać curry, solą i pieprzem , obsmażyć . Paprykę , oraz cebulę również podsmażyć i dodać do kurczaka i bakłażana, do mieszanki dodać przyprawy, oraz garść tartego sera wymieszać i wyłożyć na ciasto.
Jeszcze raz wierzch ciasta posmarować stopionym masłem, posypać przyprawami u mnie zioła prowansalskie, piec około godziny w 180 stopniach. Podawać z ulubionym sosem, ja z majonezem wymieszanym z pokrojonym ogórkiem konserwowym, surową cebulą i jajkiem na twardo. SMACZNEGO