Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
po prostu coś innego, ale smacznego:)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5309
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 860
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11739
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5063
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1319
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5309
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 860
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11739
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5063
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1319
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlewać powoli ciepłą wodę wymieszaną z jajkiem, olejem, i solą. mieszać powoli nożem aż płyn połączy się z mąką. Mocno zagnieść aż ciasto będzie elastyczne, uformować z ciasta kulkę przykryć folią i niech odpoczywa w temperaturze pokojowej przez 30 min. Kulkę ciasta posmarować roztopionym masłem, przedzielić na pół. Cieniutko rozwałkować jedną połówkę, uważając by go nie porwać, podsypywać często ręce mąką bo ciasto jednak się klei. Posmarować rozciągnięte ciasto stopionym masłem posypać bułką tartą,a następnie nakładać porcję nadzienia i ściśle zwijać. Drugą część ciasta użyłam do strudla ze śliwkami.
Bakłażana pokroić w kostkę posolić i poczekać by puścił sok. Odlać sok i obsmażyć bakłażana na na łyżce oleju. Kurczaka pokroić w kostkę, posypać curry, solą i pieprzem , obsmażyć . Paprykę , oraz cebulę również podsmażyć i dodać do kurczaka i bakłażana, do mieszanki dodać przyprawy, oraz garść tartego sera wymieszać i wyłożyć na ciasto.
Jeszcze raz wierzch ciasta posmarować stopionym masłem, posypać przyprawami u mnie zioła prowansalskie, piec około godziny w 180 stopniach. Podawać z ulubionym sosem, ja z majonezem wymieszanym z pokrojonym ogórkiem konserwowym, surową cebulą i jajkiem na twardo. SMACZNEGO