Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
po prostu coś innego, ale smacznego:)
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5141
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29573
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19145
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 895
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5141
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29573
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19145
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 895
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlewać powoli ciepłą wodę wymieszaną z jajkiem, olejem, i solą. mieszać powoli nożem aż płyn połączy się z mąką. Mocno zagnieść aż ciasto będzie elastyczne, uformować z ciasta kulkę przykryć folią i niech odpoczywa w temperaturze pokojowej przez 30 min. Kulkę ciasta posmarować roztopionym masłem, przedzielić na pół. Cieniutko rozwałkować jedną połówkę, uważając by go nie porwać, podsypywać często ręce mąką bo ciasto jednak się klei. Posmarować rozciągnięte ciasto stopionym masłem posypać bułką tartą,a następnie nakładać porcję nadzienia i ściśle zwijać. Drugą część ciasta użyłam do strudla ze śliwkami.
Bakłażana pokroić w kostkę posolić i poczekać by puścił sok. Odlać sok i obsmażyć bakłażana na na łyżce oleju. Kurczaka pokroić w kostkę, posypać curry, solą i pieprzem , obsmażyć . Paprykę , oraz cebulę również podsmażyć i dodać do kurczaka i bakłażana, do mieszanki dodać przyprawy, oraz garść tartego sera wymieszać i wyłożyć na ciasto.
Jeszcze raz wierzch ciasta posmarować stopionym masłem, posypać przyprawami u mnie zioła prowansalskie, piec około godziny w 180 stopniach. Podawać z ulubionym sosem, ja z majonezem wymieszanym z pokrojonym ogórkiem konserwowym, surową cebulą i jajkiem na twardo. SMACZNEGO