Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strudel to delikatne ciasto (podobne do półfrancuskiego) w postaci rolady, które najczęściej przygotowuje się ze słodkim nadzieniem. Równie smaczny jest jednak wariant wytrawny. Strudel z szynką i serem to oryginalna propozycja na obiad lub ciepłą kolację.
Składniki
Połącz w misce wszystkie składniki na ciasto i zagnieć szybko na gładką masę. Uformuj z ciasta kulę, natłuść ją z wierzchu olejem i odłóż na pół godziny.
Opłucz pieczarki i pokrój na plasterki. Posiekaj drobno cebulę. Zeszklij ją na maśle. Dodaj pieczarki. Podsmaż z dodatkiem gałki muszkatołowej. Pod koniec smażenia oprósz solą i pieprzem.
Pokrój szynkę i boczek w kostkę. Wysmaż na patelni boczek. Dodaj szynkę. Wysmaż i połącz z pieczarkami i cebulą. Dodaj zioła i wymieszaj.
Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.
Rozłóż na stolnicy ściereczkę. Posyp ją mąką. Rozwałkuj na ściereczce ciasto na dość cienki placek. Uformuj z niego prostokąt. Rozłóż na nim farsz i posyp serem. Zroluj ciasto, sklejając jego końce. Posmaruj z wierzchu masłem.
Wstaw strudel do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez 20-30 minut – na złocisty kolor. Po upieczeniu ponownie posmaruj gorące ciasto masłem.