Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj na moim blogu przepis autorski w wykonaniu mojego syna i synowej. Sushi to potrawa, która wymaga nieco zaangażowania. Jednak zrobiona z własnych ulubionych składników, na pewno zrekompensuje czas poświęcony na jej przygotowanie.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11896
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1303
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12536
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3659
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11896
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1303
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12536
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3659
Składniki
Ryż dokładnie płuczemy, następnie gotujemy w proporcjach 1:1 przez 10 minut, a następnie odstawiamy pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia się wody. Ryż studzimy i mieszamy z sosem do ryżu czyli octem ryżowym zmieszanym z cukrem brązowym, dzięki czemu jest on lepki i łatwo formuje się z niego sushi. Na aldze odwróconej chropowatą stroną do góry, układamy ryż tak żeby zajął 2/3 powierzchni algi. Pozostawiamy pusty pasek algi celem zaklejenia jej na zawiniętym już ruloniku. Na ryżu układamy nasze ulubione składniki według uznania- np. łososia, majonez, sos wasabi, ogórek i szczypiorek. Kolejno zawijami algę przy pomocy maty bambusowej tak, aby utworzyć rulonik. Pozostały niezajęty pasek algi moczymy lekko wodą i sklejamy całość solidnie ją ugniatając. Powstałą porcję kroimy na ok. 2 cm kawałki, tak żeby wygodnie było je jeść pałeczkami. Sushi podajemy z sosem sojowym. Możemy je dodatkowo ozdobić tatarem z łososia.