Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj na moim blogu przepis autorski w wykonaniu mojego syna i synowej. Sushi to potrawa, która wymaga nieco zaangażowania. Jednak zrobiona z własnych ulubionych składników, na pewno zrekompensuje czas poświęcony na jej przygotowanie.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116823
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8006
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3015
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1623
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1316
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116823
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8006
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3015
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1623
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1316
Składniki
Ryż dokładnie płuczemy, następnie gotujemy w proporcjach 1:1 przez 10 minut, a następnie odstawiamy pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia się wody. Ryż studzimy i mieszamy z sosem do ryżu czyli octem ryżowym zmieszanym z cukrem brązowym, dzięki czemu jest on lepki i łatwo formuje się z niego sushi. Na aldze odwróconej chropowatą stroną do góry, układamy ryż tak żeby zajął 2/3 powierzchni algi. Pozostawiamy pusty pasek algi celem zaklejenia jej na zawiniętym już ruloniku. Na ryżu układamy nasze ulubione składniki według uznania- np. łososia, majonez, sos wasabi, ogórek i szczypiorek. Kolejno zawijami algę przy pomocy maty bambusowej tak, aby utworzyć rulonik. Pozostały niezajęty pasek algi moczymy lekko wodą i sklejamy całość solidnie ją ugniatając. Powstałą porcję kroimy na ok. 2 cm kawałki, tak żeby wygodnie było je jeść pałeczkami. Sushi podajemy z sosem sojowym. Możemy je dodatkowo ozdobić tatarem z łososia.