Do góry

Przekąski Przepis na:

Sushi-krok po kroku

Sushi-krok po kroku

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2589

Dodano:

Odsłon: 5110

Dzisiaj na moim blogu przepis autorski w wykonaniu mojego syna i synowej. Sushi to potrawa, która wymaga nieco zaangażowania. Jednak zrobiona z własnych ulubionych składników, na pewno zrekompensuje czas poświęcony na jej przygotowanie.

Składniki

  • Porcja na 6 rolek czyli ok. 50 części.
  • 500 g. ryżu
  • 200 g. łososia
  • 1 mango
  • 1 ogórek
  • 1 opakowanie surimi krabowych
  • sos do ryżu
  • ok. 9 łyżek wasabi (1 opak. wystarczy na kilka razy/ smarujemy cienki pasek do środka rolki)
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 1 majonez
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sos sojowy (bardziej się opłaca kupić duży, będzie na wiele razy)
  • grzybki mun- jeśli w słoiczku to 1/3 słoiczka, ok. 50 g.
  • ok. 6 alg, z których wyjdzie 6 rolek
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż dokładnie płuczemy, następnie gotujemy w proporcjach 1:1 przez 10 minut, a następnie odstawiamy pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia się wody.

    Ryż studzimy i mieszamy z sosem do ryżu czyli octem ryżowym zmieszanym z cukrem brązowym, dzięki czemu jest on lepki i łatwo formuje się z niego sushi.

    Na aldze odwróconej chropowatą stroną do góry, układamy ryż tak żeby zajął 2/3 powierzchni algi. Pozostawiamy pusty pasek algi celem zaklejenia jej na zawiniętym już ruloniku.

    Na ryżu układamy nasze ulubione składniki według uznania- np. łososia, majonez, sos wasabi,
    ogórek i szczypiorek.

    Kolejno zawijami algę przy pomocy maty bambusowej tak, aby utworzyć rulonik.

    Pozostały niezajęty pasek algi moczymy lekko wodą i sklejamy całość solidnie ją ugniatając.
    Powstałą porcję kroimy na ok. 2 cm kawałki, tak żeby wygodnie było je jeść pałeczkami.
    Sushi podajemy z sosem sojowym. Możemy je dodatkowo ozdobić tatarem z łososia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń