Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim domu sushi robię sama bo wiem że składniki są świeże a zatem Wy też możecie spróbować.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28683
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28683
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Składniki
Wykonanie: W sushi najważniejszy jest ryz, zatem na początku należy dokładnie go przepłukać przynajmniej trzy razy (w zimnej wodzie). Kolejnym krokiem jest moczenie ryżu przez około 30 min. Następnie wymieniamy wodę i okrężnymi ruchami delikatnie mieszamy. Czynności powtarzamy, aż woda będzie klarowna. Ryż odsączam, a następnie gotujemy wg opisu na opakowaniu (zazwyczaj około 20-30 minut) W między czasie przygotowujemy awase-zu czyli zaprawę/ sos do ryżu- zagotowujemy wszystkie składniki i dodajemy do gorącego, ugotowanego i odsączonego ryżu Ryż przeprawiony awase-zu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia ! (absolutnie nie dodajemy ciepłego na nori, ponieważ spowoduje to rozmoczenie wodorostów) Wnętrze sushi przyrządzamy wg własnego uznania. Ja przedstawiam przykładowe rozwiązania. Wszystkie składniki kroimy w paski- jeżeli tylko się da.
Rozkładamy na blacie matę bambusową, a na niej arkusz nori (błyszczącą stroną do dołu). Przekładamy zwilżonymi dłońmi na glony ryż (ugotowaną 1/4 całości) zostawiając na końcach krótszych boków pusty pasek.
Na około 1/3 długości ryżu ułożonego na nori smarujemy pasek majonezu lub serka śmietankowego.
Układamy dowolne składniki.
Zwijamy suhi - zaczynając od końca, bliżej którego są ułożone składniki
Powstały rulon kroimy ostrym nożem na kawałki około 2 cm. Sushi jemy pałeczkami lub rękoma. Na wierzch układamy imbir i powstałe kawałki maczamy w sosie sojowym lub/i wasabi.