Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7803
Dodano: 13.08.2009
Odsłon: 41412
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Pomidory umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne (mała część tych gniazd winna zostać- dla smaku). Pomidory opruszyć mąką (poprawka- nie mąką tylko solą) i wysuszyć (opcje - słońce, suszarka, piekarnik). Powinny być wysuszone tak by pozostawały ciągle elastyczne i utraciły ok.3/4 objętości.
Gorąca oliwą zalać czosnek (obrane ząbki) przykryć i zostawić do wystygnięcia, po czym czosnek wyłowić. W słoikach układać ususzone pomidory przekładając bazylią, całość zalać oliwą.
Spożywać w okresie zimowym celem wywołania radosnych pomidorowych wrażeń.
Na skróty
Komentarze do przepisu (12)

annawk 20 października 2009Zgłoś do usunięcia
cieszę się że smakuje1 Kto głosował? | Odpowiedz

fionka 20 października 2009Zgłoś do usunięcia
Skorzystałam z Pani przepisu.Pani Anno,pomidorki są boskie!!! Pozdrawiam!!1 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 18 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
proponuję używać ich jako dodatek do zimowych sałatek- dają fajny efekt, choć u mnie zwykle nie doczekają , bo po prostu wyżeram je ze słoika jako przekąskę.1 Kto głosował? | Odpowiedz

qrdej 18 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Fajny pomysł. Proszę o informację do czego można użyć takie pomidorki?1 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 17 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
na słocu- to kilka dnia, a w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach (koniecznie) temp.ok 40-50 st.-pare godzin, powodzenia1 Kto głosował? | Odpowiedz

kasiarka 17 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
super sprawa. proszę tylko o odpowiedź, jak długo mniej więcej suszyć te pomidory i w jakiej temperaturze w piekarniku? albo jak długo na słońcu?1 Kto głosował? | Odpowiedz

natasza 13 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
podoba mi się ten przepis , zawszw odnosze wrażenie że niektórzy czytają przepisy tylko po to żeby wyłapać jakiś błąd i to krytykować anusia pozdrawiam a przepis dodaję do ulubionych1 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 13 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
lideczko- ja ich nie pasteryzuję, ale zawsze przechowuję w lodówce, nie zajmują dużo miejsca, bo z podanej proporcji dostaniesz najwyżej jeden średni słoiczek, co do mąki to tak jak napisałam -chodzi o sól, pomyliłam się z pośpiechu i giga197 zauważyła to pierwsza. Mam nadzieję że Ci zasmakują.1 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 13 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
jasne że posypujemy solą, pomyłka -sory1 Kto głosował? | Odpowiedz

giga197 13 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
jak chcesz to posyp maka zobaczymy co zjesz.Ja zyje gdzie powstaly suche pomidory i nie ma takiej opcji,nie wiem skat macie ten przepis.I nie bulwersuj sie.0 Kto głosował? | Odpowiedz