Do góry

Przekąski Przepis na:

Świąteczna mięsna zapiekanka

Przepis dnia 2020-12-08
Świąteczna mięsna zapiekanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 831 Ocena: 16486

Dodano:

Odsłon: 3702

Wytrawne ciasto drożdżowe, Jeśli jeszcze nie robiliście to czas nadrobić zaległości. Zapiekanka jest doskonała na ciepło i zimno. Wiele smaków na jednym talerzu.

Składniki

  • ciasto : mąka pszenna 350 g
  • 2 jajka
  • śmietana 18 % 125 ml
  • drożdże 20 g
  • masło lub margaryna 100 g
  • sól, szczypta cukru
  • Farsz : mięso mielone 470 g
  • pieczarki 280 g
  • ugotowane udka z rosołu 200 g
  • 1 cebula
  • 1 marchewka i 1 pietruszka z rosołu
  • sporo świeżej natki pietruszki, oregano i majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • kapusta kiszona 170 g
  • bułka tarta ok. 30 g
  • gęsty rosół 3-4 łyżki
  • 1 jajko
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Świąteczna mięsna zapiekanka

Przygotowanie

  1. Tortownica 20 -22 cm wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
    Mielone mięso najlepiej dzień wcześniej wymieszać z częścią świeżych ziół, przesmażonymi pieczarkami z cebulą i solą.
    Przykryć i odstawić na noc do lodówki.
    Ciasto.
    Do miski przesiewamy mąkę.
    Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy do mąki.
    Dokładamy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Do ciasta można dodać trochę posiekanych ziół.
    Nadzienie.
    Do mielonego mięsa z lodówki dodać pokrojone warzywa wraz z bulionem, bułkę tartą i roztrzepane jajko.
    Wszystko dokładnie wymieszać.
    Doprawić pieprzem ew. solą.
    Mięso z udka oderwać od kości.
    Kapustę posiekać.

  2. Spód i boki tortownicy okładamy ciastem, ok. 1/4 zostawiamy na górę zapiekanki.
    Nakładamy nadzienie
    * warstwa posiekanych ziół ( natka, oregano,majeranek )
    *połowa mięsa z udek
    * połowa mięsa mielonego
    * kapusta kiszona
    *pozostałe mięso z udek
    *pozostałe mięso mielone
    Całość przykrywamy rozwałkowanym ciastem.

  3. Po środku ciasta foremką robimy otwór i wkładamy tam rulon z papieru do pieczenia.
    W ten sposób będzie uwalniała się para i tłuszcz.
    Ciasto ozdabiamy resztkami ciasta.
    Pieczemy w 190 C około 60 minut.

  4. Zapiekanka może być obiadem, przekąską na ciepło i zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń