Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wytrawne ciasto drożdżowe, Jeśli jeszcze nie robiliście to czas nadrobić zaległości. Zapiekanka jest doskonała na ciepło i zimno. Wiele smaków na jednym talerzu.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16888
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 105
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 327
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 851
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24189
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16888
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 105
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 327
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 851
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24189
Składniki
Tortownica 20 -22 cm wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Mielone mięso najlepiej dzień wcześniej wymieszać z częścią świeżych ziół, przesmażonymi pieczarkami z cebulą i solą. Przykryć i odstawić na noc do lodówki. Ciasto. Do miski przesiewamy mąkę. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Dokładamy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do ciasta można dodać trochę posiekanych ziół. Nadzienie. Do mielonego mięsa z lodówki dodać pokrojone warzywa wraz z bulionem, bułkę tartą i roztrzepane jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem ew. solą. Mięso z udka oderwać od kości. Kapustę posiekać.
Spód i boki tortownicy okładamy ciastem, ok. 1/4 zostawiamy na górę zapiekanki. Nakładamy nadzienie * warstwa posiekanych ziół ( natka, oregano,majeranek ) *połowa mięsa z udek * połowa mięsa mielonego * kapusta kiszona *pozostałe mięso z udek *pozostałe mięso mielone Całość przykrywamy rozwałkowanym ciastem.
Po środku ciasta foremką robimy otwór i wkładamy tam rulon z papieru do pieczenia. W ten sposób będzie uwalniała się para i tłuszcz. Ciasto ozdabiamy resztkami ciasta. Pieczemy w 190 C około 60 minut.
Zapiekanka może być obiadem, przekąską na ciepło i zimno.