Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 831 Ocena: 16486
Dodano: 30.11.2020
Odsłon: 3702
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Tortownica 20 -22 cm wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
Mielone mięso najlepiej dzień wcześniej wymieszać z częścią świeżych ziół, przesmażonymi pieczarkami z cebulą i solą.
Przykryć i odstawić na noc do lodówki.
Ciasto.
Do miski przesiewamy mąkę.
Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy do mąki.
Dokładamy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do ciasta można dodać trochę posiekanych ziół.
Nadzienie.
Do mielonego mięsa z lodówki dodać pokrojone warzywa wraz z bulionem, bułkę tartą i roztrzepane jajko.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Doprawić pieprzem ew. solą.
Mięso z udka oderwać od kości.
Kapustę posiekać.
Spód i boki tortownicy okładamy ciastem, ok. 1/4 zostawiamy na górę zapiekanki.
Nakładamy nadzienie
* warstwa posiekanych ziół ( natka, oregano,majeranek )
*połowa mięsa z udek
* połowa mięsa mielonego
* kapusta kiszona
*pozostałe mięso z udek
*pozostałe mięso mielone
Całość przykrywamy rozwałkowanym ciastem.
Po środku ciasta foremką robimy otwór i wkładamy tam rulon z papieru do pieczenia.
W ten sposób będzie uwalniała się para i tłuszcz.
Ciasto ozdabiamy resztkami ciasta.
Pieczemy w 190 C około 60 minut.
Zapiekanka może być obiadem, przekąską na ciepło i zimno.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Blog_Mydlo_i_Powidlo 08 grudnia 2020Zgłoś do usunięcia
Super pomysł:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

zabecka 08 grudnia 2020Zgłoś do usunięcia
Wygląda smakowicie!!! I te dębowe listki...Mega!1 Kto głosował? | Odpowiedz

SEZAMEK88 30 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszności.2 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 30 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Pycha, super przepis :) Odpowiedzi: 2 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz