Do góry

Przekąski Przepis na:

Świąteczna wersja „najsmaczniejszej kanapki na świecie”

Świąteczna wersja „najsmaczniejszej kanapki na świecie”

Autor:

Przepisów i artykułów: 415 Ocena: 8202

Dodano:

Odsłon: 1785

Kto nie pamięta najsłynniejszej sceny udawanego orgazmu z filmu „Kiedy Harry poznał Sally”? Scena została nakręcona w Katz's Deli, restauracji istniejącej w Nowym Jorku od ponad 140 lat. Kiedy kobieta siedząca obok zamawia to, co miała Sally, wiadomo, że chodzi o kanapkę z pastrami. Kanapka z pastrami w Katz's Delicatessen to ich najpopularniejszy produkt i uwielbiany nie tylko przez nowojorczyków, ale także turystów z całego świata. Właściciele restauracji reklamują ją jako najlepszą kanapkę na świecie ... i prawdopodobnie mają rację. Moja wersja jest inspirowana ich kanapką, ale oprócz tego, że jest to edycja świąteczna, więc zawiera trochę inny sos, w odróżnieniu do oryginału, który zawiera osobno podawanego ogórka kiszonego i małosolonego, moja kanapka zawiera marynowane plasterki ogórka i smażoną cebulę. Różnica tkwi także w chlebie - w oryginalnej wersji jest to chleb żytni, u mnie to domowe bułeczki, wypiekane specjalnie na tę okazję. Pastrami również jest domowej roboty, więc cała kanapka nie posiada środków chemicznych i zawiera wyłącznie naturalne składniki.

Składniki

  • 4 bułki na kanapki
  • 400 g pastrami*
  • 1 łyżka masła
  • tłuszcz do smażenia
  • SOS DO KANAPKI:
  • 200 g sera śmietankowego
  • 200 g świątecznej musztardy**
  • NADZIENIE:
  • 1 ogórek
  • biały ocet winny
  • sól, pieprz, cukier
  • koper
  • olej roślinny
  • SMAŻONA CEBULA:
  • 4 cebule
  • sól, pieprz, cukier
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Świąteczna wersja „najsmaczniejszej kanapki na świecie”

Przygotowanie

  1. * przepis na domowe pastrami:

    https://smaker.pl/przepisy-przekaski/przepis-domowe-pastrami,185099,konhambos.html


    ** przepis na świąteczną musztardę:

    https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-domowa-musztarda-swiateczna,185148,konhambos.html


    Do kanapki mozemy oczywiscie uzyc pastrami i bulki ze sklepu, ale skladniki domowej roboty maja zupelnie inny smak i nie zawieraja chemii, wiec polecam oczywiscie wersje z wlasnymi skladnikami.
    Zanim przygotujemy sos do kanapki, karmelizujemy plastry cebuli w cukrze i po usmazeniu doprawiamy sola i pierzem. Ogórka kroimy w cienkie plastry i marynujemy we wszystkich skladnikach. Sos robimy mieszajac taka sama ilosc serka smietankowego ze swiateczna musztarda.

  2. Pastrami kroimy w mozliwie cienkie plastry i smazymy na tluszczu, który pozostal z pieczenia pastrami z odrobina masla. Jesli z jakiegos powodu nie posiadamy oryginalnego tluszczu z pastrami, uzywamy dowolnego tluszcu z lyzka masla. Pastrami nie musi byc bardzo gorace, wystarczy jesli bedzie podgrzane, nawet niewielkie cieplo wyzwala jego specyficzny smak.
    Bulki przekroic na polowe, obydwie czesci wysmarowac sosem, na jedna z polówek ulozyc spora ilosc pastrami, na to plastry ogórka i smazona cebule.

  3. Kanapke przykryc druga polówka, jesli bulki sa zbyt dlugie, mozna je przekroic na pól. Kanapka sama w sobie jest doskonala przekaska, z dodatkiem frytek i np. salatki cole slaw moze byc doskonala kolacja.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 15 grudnia 2020 i już się zrobiłam głodna :D
Pyszna! <3

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 14 grudnia 2020 Opis czytałam jak najpiękniejsza bajkę, świetny, sos, dodatki i do tego własne bułki. Zwykle zawijam pastrami w cienki chlebek pita, ale to chyba wykwintniejszego wersja:) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń