Do góry

Przekąski Przepis na:

Świąteczne makiełki

Świąteczne makiełki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2539 Ocena: 18902

Dodano:

Odsłon: 1425

Kolejne proste danie na święta. Polecam ten przepis.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Świąteczne makiełki

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mak zalać wrzącą wodą i pozostawić na noc. Następnie dobrze odsączyć, zmielić dwa razy. Wsypać do makutry razem z cukrem, migdałami (część migdałów zostawić do dekoracji) wlać śmietanę i dokładnie utrzeć. Z mąki, jajka, soli do smaku i odpowiedniej ilości wody zagnieść ciasto (jak na kluski). Rozwałkować na stolnicy i zostawić do podsuszenia. Następnie pokroić w paski. Ugotować w osolonej wodzie, zahartować, wymieszać z makiem, ozdobić, lekko schłodzić i podawać na kolację Wigilijną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 08 listopada 2016 Dziewczyno...ponad dwa miesiące do świąt,Ty jak telewizja hehe

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń