Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka faszerowane idealnie sprawdzają się w roli finger food, czyli przekąski na jeden kęs. Pamiętaj o tym, jeśli planujesz zorganizować sylwestrową imprezę! Z pewnością bowiem zaproponujesz gościom szwedzki stół. Sylwestrowe jajka możesz przygotować z rozmaitymi farszami – na przykład z szynką i rzodkiewkami.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1108
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1108
Składniki
Zalej jajka w garnku wodą i zagotuj ją. Gotuj około 8 minut od chwili, gdy woda zawrze. Wylej wrzątek z garnka i zalej jajka zimną wodą. Obierz po kilku minutach. Przekrój na połówki i wydrąż żółtka. Przełóż je do miski. Połówki białek ułóż na półmisku.
Umyj rzodkiewki. Usuń z nich niejadalne części. Cztery rzodkiewki drobno posiekaj, a dwie pokrój na ćwiartki lub plasterki – do dekoracji jajek.
Pokrój drobno cebulę i podsmaż na oleju. Dodaj do żółtek. Do miski z żółtkami włóż także posiekane rzodkiewki, pokrojoną w kosteczkę szynkę i starty na tarce o małych oczkach parmezan. Posiekaj część koperku i dołóż do miski wraz z majonezem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wypełnij połówki białek farszem. Udekoruj kawałkami rzodkiewek i kawałkami gałązek koperku. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by przegryzły się smaki.