Do góry

Przekąski Przepis na:

Szarlotka z dzikich jabłek

Przepis dnia 2021-09-17
Szarlotka z dzikich jabłek

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 209

Dodano:

Odsłon: 2542

Szarlotka zrobiona z dzikich, soczystych jabłek. Z racji tego, że mamy mokry rok dziko rosnąca jabłoń na granicy pól z lasem, obrodziła dużymi, soczystymi jabłkami.

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g masła
  • 6 żółtek + 1 jajko
  • łyżka soku cytrynowego
  • cukier waniliowy, 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia bio
  • Jabłka:
  • 2-2,5 kg obranych, pokrojonych w kawałki jabłek( u mnie dzikorosnące)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego, cukier puder trzcinowy do posypania
  • 3 łyżki tapioki ( skrobia z manioku)
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • Blacha 36x28 cm wyłożona papierem do pieczenia
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka z dzikich jabłek

Przygotowanie

  1. Na stolnicy mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaję zimne masło i za pomocą siekaczki łączę z sypkimi składnikami. Następnie dodaję żółtka, całe jajko i sok cytrynowy. Szybko zagniatam ciasto.

  2. Ciasto dzielę na dwie nierówne części.

  3. Większą część ciasta rozwałkowuję i za pomocą wałka przenoszę na dno przygotowanej formy. Resztę ciasta w woreczku schładzam w zamrażarce.

  4. Kawałki jabłek posypuję skrobią, cukrem i cynamonem. Dokładnie mieszam ( tak by skrobią okleiła każdy kawałek jabłka).

  5. Jabłka równomiernie rozprowadzam na przygotowanym cieście. Schłodzoną resztę ciasta za pomocą tarki ścieram na wiórki bezpośrednio na jabłka. Piekę w nagrzanym piekarniku do 190°C około 50 minut.

  6. Gorącą szarlotkę posypuję cukrem pudrem trzcinowym.

  7. Moje jabłka były bardzo soczyste dlatego dodałam tapioki ( skrobi z manioku) ponieważ doskonale zagęszcza potrawy i nie zmienia smaku potraw.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń