Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka zrobiona z dzikich, soczystych jabłek. Z racji tego, że mamy mokry rok dziko rosnąca jabłoń na granicy pól z lasem, obrodziła dużymi, soczystymi jabłkami.
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 370
W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na aromatyc...
Odsłon: 91
Rogaliki śniadaniowe Dziś na śniadanko zapraszam na jeszcze ciepłe i pyszne...
Odsłon: 1675
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 370
W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na aromatyc...
Odsłon: 91
Rogaliki śniadaniowe Dziś na śniadanko zapraszam na jeszcze ciepłe i pyszne...
Odsłon: 1675
Składniki
Na stolnicy mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaję zimne masło i za pomocą siekaczki łączę z sypkimi składnikami. Następnie dodaję żółtka, całe jajko i sok cytrynowy. Szybko zagniatam ciasto.
Ciasto dzielę na dwie nierówne części.
Większą część ciasta rozwałkowuję i za pomocą wałka przenoszę na dno przygotowanej formy. Resztę ciasta w woreczku schładzam w zamrażarce.
Kawałki jabłek posypuję skrobią, cukrem i cynamonem. Dokładnie mieszam ( tak by skrobią okleiła każdy kawałek jabłka).
Jabłka równomiernie rozprowadzam na przygotowanym cieście. Schłodzoną resztę ciasta za pomocą tarki ścieram na wiórki bezpośrednio na jabłka. Piekę w nagrzanym piekarniku do 190°C około 50 minut.
Gorącą szarlotkę posypuję cukrem pudrem trzcinowym.
Moje jabłka były bardzo soczyste dlatego dodałam tapioki ( skrobi z manioku) ponieważ doskonale zagęszcza potrawy i nie zmienia smaku potraw.