Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 22234
Dodano: 30.04.2009
Odsłon: 15918
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Brukselkę umyć, oczyścić ją z brzydkich liści, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować, aż brukselka będzie miękka. Cebulę i pieczarki umyć, oczyścić, cebulę obrać, obydwa warzywa pokroić na ćwiartki. Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i białych włókien. Pokroić na kwadraty. Sporą szczyptę soli, pieprzu i oregano wsypać do miseczki. Zalać 2 łyżkami oleju, wymieszać. Na metalowe (lub drewniane) szpikulce do szaszłyków nadziewać naprzemiennie brukselkę, cebulę, paprykę i kiełbasę.
Zamiast kiełbasy można dodać wcześniej uduszone lub upieczone mięso. Polać marynatą. Odstawić na 20 minut. Następnie szaszłyki ułożyć na blasze i piec w piekarniku około 20 minut. Można też szaszłyki usmażyć na patelni, kładąc je na oleju i obsmażając ze wszystkich stron przez około 10 minut.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

marynka89 12 lipca 2011Zgłoś do usunięcia
brukselka na grillu hmmm ciekawy pomysł, a wyglada mega3 Kto głosował? | Odpowiedz