Do góry

Przekąski Przepis na:

Szaszłyki z brukselką

Szaszłyki z brukselką

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 22354

Dodano:

Odsłon: 15922

Wyjątkowo smaczne i małokaloryczne szaszłyki, które zachwycają aromatem i kolorem. Warto zaserwować to danie, sukces gwarantowany!!

Składniki

  • brukselka, 12 sztuk
  • pieczarki, 6 sztuk
  • kiełbasa, 50 g
  • cebula, 2 sztuki
  • czerwona papryka
  • sól, pieprz
  • oregano
  • olej, 2 łyżki
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szaszłyki z brukselką

Przygotowanie

  1. Brukselkę umyć, oczyścić ją z brzydkich liści, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować, aż brukselka będzie miękka. Cebulę i pieczarki umyć, oczyścić, cebulę obrać, obydwa warzywa pokroić na ćwiartki. Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i białych włókien. Pokroić na kwadraty. Sporą szczyptę soli, pieprzu i oregano wsypać do miseczki. Zalać 2 łyżkami oleju, wymieszać. Na metalowe (lub drewniane) szpikulce do szaszłyków nadziewać naprzemiennie brukselkę, cebulę, paprykę i kiełbasę.

  2. Zamiast kiełbasy można dodać wcześniej uduszone lub upieczone mięso. Polać marynatą. Odstawić na 20 minut. Następnie szaszłyki ułożyć na blasze i piec w piekarniku około 20 minut. Można też szaszłyki usmażyć na patelni, kładąc je na oleju i obsmażając ze wszystkich stron przez około 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marynka89 12 lipca 2011 brukselka na grillu hmmm ciekawy pomysł, a wyglada mega

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń