Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi pieczone z boczkiem to ciekawy pomysł na imprezową przekąskę lub przystawkę do niedzielnego obiadu. Całe danie wymaga tylko 3 składników. Jest naturalnie słone, dzięki wędzonemu boczkowi. Wytapiający się tłuszcz umożliwia piękne podpieczenie i zrumienienie szparagów. Choć z pewnością nie jest to najmniej dietetyczna przekąska, to warto jej spróbować! Twoi goście poproszą o więcej!
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 69
Biszkopt nie opada po upieczeniu i jest nieco wilgotniejszy od tradycyjnego....
Odsłon: 495
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 7098
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 69
Biszkopt nie opada po upieczeniu i jest nieco wilgotniejszy od tradycyjnego....
Odsłon: 495
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 7098
Składniki
Szparagi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij twarde i żyłowate końcówki. Plasterki boczku oprósz pieprzem. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć do niej szparagi na 2 minuty. Wyjmij je po tym czasie i opłucz pod zimną wodą. Osusz ponownie papierowym ręcznikiem.
Każdego szparaga bardzo ciasno owiń plasterkiem boczku. Odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Szparagi pieczone z boczkiem powinny się ładnie przyrumienić, a tłuszcz wytopić. Zazwyczaj trwa to 15-20 minut. Podawaj na ciepło.