Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne danie na przystawkę - mój małżonek, sceptycznie nastawiony do szparagów wcinał, aż mu się uszy trzęsły ;)
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21349
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 98
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21349
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 98
Składniki
Szparagi myjemy, odłamujemy twardsze "pieńki". Gotujemy je na parze przez ok. 10 minut. Boczek kroimy w plasterki. Przygotowujemy beszamel - w rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i chwilkę przesmażamy. Stopniowo dolewamy mleko, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawiamy gałką muszkatałową, solą i pieprzem.
Ugotowane i lekko przestudzone szparagi zawijamy w plasterki boczku i układamy w naczyniu do zapiekania. Zalewamy beszamelem i wstawiamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika. Zapiekamy przez 15 - 20 minut. Życzę smacznego ;)