Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne danie na przystawkę - mój małżonek, sceptycznie nastawiony do szparagów wcinał, aż mu się uszy trzęsły ;)
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15442
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4630
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 304
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2755
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4962
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15442
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4630
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 304
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2755
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4962
Składniki
Szparagi myjemy, odłamujemy twardsze "pieńki". Gotujemy je na parze przez ok. 10 minut. Boczek kroimy w plasterki. Przygotowujemy beszamel - w rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i chwilkę przesmażamy. Stopniowo dolewamy mleko, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawiamy gałką muszkatałową, solą i pieprzem.
Ugotowane i lekko przestudzone szparagi zawijamy w plasterki boczku i układamy w naczyniu do zapiekania. Zalewamy beszamelem i wstawiamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika. Zapiekamy przez 15 - 20 minut. Życzę smacznego ;)