Do góry

Przekąski Przepis na:

Szparagi zapiekane pod beszamelem

Szparagi zapiekane pod beszamelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4622

Dodano:

Odsłon: 4887

Przepyszne danie na przystawkę - mój małżonek, sceptycznie nastawiony do szparagów wcinał, aż mu się uszy trzęsły ;)

Składniki

  • szparagi zielone, 1 pęczek
  • boczek wędzony, 20 deko
  • Na sos beszamelowy:
  • - masło, 1 łyżka
  • -mąka pszenna, 1 łyżka
  • -mleko, 1szklanka
  • -gałka muszkatałowa, sól, pieprz - do smaku
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szparagi myjemy, odłamujemy twardsze "pieńki". Gotujemy je na parze przez ok. 10 minut. Boczek kroimy w plasterki. Przygotowujemy beszamel - w rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i chwilkę przesmażamy. Stopniowo dolewamy mleko, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawiamy gałką muszkatałową, solą i pieprzem.

  2. Ugotowane i lekko przestudzone szparagi zawijamy w plasterki boczku i układamy w naczyniu do zapiekania. Zalewamy beszamelem i wstawiamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika. Zapiekamy przez 15 - 20 minut. Życzę smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń