Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj przepis na faworki z ciasta francuskiego. Faworki są pieczone, czas przygotowania to około 2 minut + pieczenie, no i zakup ciasta francuskiego (chyba że zrobimy ciasto sami). Faworki są chrupkie, słodkie i smaczne.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 292
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9787
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4504
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 292
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9787
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4504
Składniki
Rolkę ciasta francuskiego rozwijam, przekrawam wzdłuż na pół, i kroję w paseczki o szerokości około 2-3 centymetrów. Każdy paseczek dodatkowo nacinam na środku.
Następnie jeden z końców ciasta przekładam przez nacięcie (tak jak przy klasycznych faworkach), i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na blasze środek faworka delikatnie rozciągam, żeby podczas pieczenia się nie skleił.
Blachę z faworkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C, na środkową półkę i piekę około 11 minut, tak żeby faworki się zrumieniły. Upieczone faworki oprószam cukrem pudrem. Faworki z ciasta francuskiego są gotowe, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa