Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj przepis na faworki z ciasta francuskiego. Faworki są pieczone, czas przygotowania to około 2 minut + pieczenie, no i zakup ciasta francuskiego (chyba że zrobimy ciasto sami). Faworki są chrupkie, słodkie i smaczne.
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14631
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14631
Składniki
Rolkę ciasta francuskiego rozwijam, przekrawam wzdłuż na pół, i kroję w paseczki o szerokości około 2-3 centymetrów. Każdy paseczek dodatkowo nacinam na środku.
Następnie jeden z końców ciasta przekładam przez nacięcie (tak jak przy klasycznych faworkach), i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na blasze środek faworka delikatnie rozciągam, żeby podczas pieczenia się nie skleił.
Blachę z faworkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C, na środkową półkę i piekę około 11 minut, tak żeby faworki się zrumieniły. Upieczone faworki oprószam cukrem pudrem. Faworki z ciasta francuskiego są gotowe, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa