Przekąski Przepis na:
tabbouleh

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2567
Dodano: 05.06.2014
Odsłon: 14492
Składniki
- komosa ryżowa /quinoa/ - 125 ml
- ogórek – pół średniej sztuki
- pomidory daktylowe – około 200 g
- papryka – pół średniej sztuki
- czosnek – 1 ząbek /dość duży/
- mięta – garść
- natka pietruszki – garść
- orzechy arachidowe i pistacje – garstka
- sok i skórka z cytryny – według upodobań
- domowy ocet cytrynowo-miętowy – łyżka
- olej rzepakowy – łyżka
- sól i pieprz
1-2 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Komosę zalewam około 300 ml wody i solę. Zagotowuję i pozostawiam na małym ogniu do pochłonięcia wody. Studzę.
-
Ogórka kroję na pół wzdłuż i łyżeczką wyskrobuję nasiona. Kroję w plastry. Pomidory kroję na ćwiartki albo ósemki – zależy jak duży się trafi. Paprykę przekrawam, usuwam nasiona i kroję w kostkę. Siekam natkę i pietruszkę. Orzechy i pistacje też. I podprażam na suchej patelni /co za aromat!/. Wszystko mieszam z komosą.
-
Łączę cytrynę, ocet i olej. Czosnek przeciskam przez praskę. Solę i pieprzę. Zalewam tabbouleh dressingiem i mieszam. Odstawiam do lodówki, do schłodzenia.
-
Na wierzch układam miętę, sypię orzechami i skórką cytrynową, polewam delikatnie olejem rzepakowym.
Komentarze do przepisu (0)