Do góry

Przekąski Przepis na:

tabbouleh

Przepis dnia 2014-06-07
tabbouleh

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2567

Dodano:

Odsłon: 14492

tabbouleh ze świeżymi warzywami na komosie ryżowej z olejem rzepakowym

Składniki

  • komosa ryżowa /quinoa/ - 125 ml
  • ogórek – pół średniej sztuki
  • pomidory daktylowe – około 200 g
  • papryka – pół średniej sztuki
  • czosnek – 1 ząbek /dość duży/
  • mięta – garść
  • natka pietruszki – garść
  • orzechy arachidowe i pistacje – garstka
  • sok i skórka z cytryny – według upodobań
  • domowy ocet cytrynowo-miętowy – łyżka
  • olej rzepakowy – łyżka
  • sól i pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Komosę zalewam około 300 ml wody i solę. Zagotowuję i pozostawiam na małym ogniu do pochłonięcia wody. Studzę.

  2. Ogórka kroję na pół wzdłuż i łyżeczką wyskrobuję nasiona. Kroję w plastry. Pomidory kroję na ćwiartki albo ósemki – zależy jak duży się trafi. Paprykę przekrawam, usuwam nasiona i kroję w kostkę. Siekam natkę i pietruszkę. Orzechy i pistacje też. I podprażam na suchej patelni /co za aromat!/. Wszystko mieszam z komosą.

  3. Łączę cytrynę, ocet i olej. Czosnek przeciskam przez praskę. Solę i pieprzę. Zalewam tabbouleh dressingiem i mieszam. Odstawiam do lodówki, do schłodzenia.

  4. Na wierzch układam miętę, sypię orzechami i skórką cytrynową, polewam delikatnie olejem rzepakowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń