Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta cebulowa z boczkiem

Tarta cebulowa z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9172

Dodano:

Odsłon: 6820

Tarta z cebulą i boczkiem, klasyczny smak - nic dodać nic ująć:).

Składniki

  • Ciasto na tartę:
  • 100g zimnego masła
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko L
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ...
  • Dodatki:
  • 150g boczku
  • 4 duże cebule
  • 100g sera cheddar
  • olej
  • ...
  • Masa śmietanowo-jajeczna:
  • 2 jajka L
  • 150ml śmietany 18%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.

  2. Cebulę i boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni. W razie potrzeby podlewamy wodą - cebula powinna zmięknąć. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami.

  3. Na podpieczony spód wykładamy pieczarki z porem i ser. Zalewamy masą jajeczną. Zapiekamy w temperaturze 190 stopni przez około 20-30 minut aż masa się zetnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iwona_mm 28 września 2017 Przepraszam nie chce się czepiać ale czy to ma być tarta cebulowa z boczkiem .czy pory z pieczarkami .Bo co innego jest w składnikach a co innego jest w punkcie 3.Ale ogólnie fajny przepis.Pozdrawiam:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń