Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wytrawna tarta z wędliną i gotowanym jajem.
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 125
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 60
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 135
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 125
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 60
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 135
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Posolić i wysiekać. Wybić jajko, dodać wodę. Zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na ½ godziny.
Stolnicę posypać mąką i rozwałkować schłodzone ciasto, następnie wykleić nim spód i boki formy na tartę (foremka powinna być wysmarowana masłem i wysypana mąką). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Z obciążeniem piec przez 15 minut, przez kolejny kwadrans bez.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebule pokrojone w piórka. Na drugiej patelni rozgrzać smalec i zezłocić na nim pokrojone w plasterki kiełbasy.
Jogurt przełożyć do miski. Wybić jajka. Roztrzepać miotełką. Wsypać ser żółty starty na jarzynowej tarce. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić podsmażoną i wystudzoną cebulę oraz posiekany szczypiorek. Wymieszać i przełożyć na podpieczony spód.
Na wierzchu ułożyć połówki ugotowanych na twardo jaj oraz plasterki usmażonej kiełbasy.
Zapiec w temp. 180 st. C (wystarczy 15-20 minut).
Podawać na ciepło. Można udekorować – chociażby świeżym tymiankiem.