Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta na cieście francuskim z kremowym serkiem i cukinią

Tarta na cieście francuskim z kremowym serkiem i cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 187

Dodano:

Odsłon: 1409

Szybka kolacja albo lunch do pracy? A może tarta na cieście francuskim z kremowym serkiem i cukinią? Gotowe ciasto francuskie, kremowy serek i aromatyzowana ziołami i oliwą z oliwek cukinia… A wszystko migiem zapieczone w piekarniku. To jest właśnie idealny posiłek. Pyszna na ciepło jak i schłodzona. Sprawdzi się jako przekąska na imprezie.

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego (ok. 275 g)
  • 2 małe cukinie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgin
  • świeżo mielony czarny pieprz i sól
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 200 g kremowego serka typu Philadelphia
  • 2 + 1 łyżka tartego parmezanu
  • listki świeżej bazylii
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię umyć i osuszyć. Pokroić ją na bardzo cienkie plasterki (np. za pomocą mandoliny). Dodać oliwę, sól, pieprz i suszoną bazylię. Wszystko wymieszać. Odłożyć na bok. Kremowy serek wymieszać z 2 łyżkami tartego parmezanu, odrobiną soli i pieprzu do smaku. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni z włączoną funkcją grzania góra – dół. Na dużej blaszce, na papierze do pieczenia ułożyć 3 prostokąty wycięte z ciasta francuskiego. Gdy po kilku minutach ciasto nieco zmięknie, zrobić ranty i docisnąć je widelcem. Przygotowanym farszem serowym wysmarować środki przygotowanych placków ciasta francuskiego. Na wierzch ciasno ułożyć cukinię (jak na zdjęciu). Wstawić do piekarnika i piec około 20 – 25 minut (aż boki będą zrumienione). Przed podaniem całość posypać łyżką tartego parmezanu, listkami świeżej bazylii oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń