Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka kolacja albo lunch do pracy? A może tarta na cieście francuskim z kremowym serkiem i cukinią? Gotowe ciasto francuskie, kremowy serek i aromatyzowana ziołami i oliwą z oliwek cukinia… A wszystko migiem zapieczone w piekarniku. To jest właśnie idealny posiłek. Pyszna na ciepło jak i schłodzona. Sprawdzi się jako przekąska na imprezie.
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3524
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 737
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1066
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 148
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3524
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 737
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1066
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 148
Składniki
Cukinię umyć i osuszyć. Pokroić ją na bardzo cienkie plasterki (np. za pomocą mandoliny). Dodać oliwę, sól, pieprz i suszoną bazylię. Wszystko wymieszać. Odłożyć na bok. Kremowy serek wymieszać z 2 łyżkami tartego parmezanu, odrobiną soli i pieprzu do smaku. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni z włączoną funkcją grzania góra – dół. Na dużej blaszce, na papierze do pieczenia ułożyć 3 prostokąty wycięte z ciasta francuskiego. Gdy po kilku minutach ciasto nieco zmięknie, zrobić ranty i docisnąć je widelcem. Przygotowanym farszem serowym wysmarować środki przygotowanych placków ciasta francuskiego. Na wierzch ciasno ułożyć cukinię (jak na zdjęciu). Wstawić do piekarnika i piec około 20 – 25 minut (aż boki będą zrumienione). Przed podaniem całość posypać łyżką tartego parmezanu, listkami świeżej bazylii oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.