Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, efektowna tarta ze szparagami na cieście francuskim to przekąska, którą przygotujecie w kilka chwil. Świetna na kolacje, śniadanie, obiad czy jako przekąska do pracy lub na imprezę. Chrupiące ciasto, aromatyczne szparagi, wyrazisty w smaku ser camembert i szynka dojrzewająca, a całość podkręcona dodatkowo smakiem pysznego pesto paprykowego z ricottą. Taka tarta świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1126
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1284
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 507
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1126
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1284
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 507
Składniki
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki. Camembert pokroić na plastry. Arkusz ciasta francuskiego rozłożyć. Połowę ciasta (od środka do jednego z krótszych boków) pokroić nożem na paski o grubości ok. 2 cm. Drugą połowę ciasta (nie naciętą) posmarować pesto. Na pesto ułożyć plastry sera i szynkę. Pociętą na paski połową ciasta przykryj energicznym ruchem ciasto ze składnikami. Odchylić co drugi pasek ciasta na zewnątrz i ułożyć jednego szparaga. Przykryć go odchylonymi paskami ciasta.
Ponownie odchylić co drugi sąsiadujący pasek ciasta i ułożyć kolejnego szparaga, przykrywając go odchylonymi paskami ciasta. Tak postępować, do wyczerpania składników, aż utworzy się charakterystyczna szachownica.
Brzegi ciasta skleić dociskając widelcem. Tartę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 25 minut do zarumienienia. Podawać na ciepło lub na zimno posypaną startym grana padano i świeżą bazylią.