Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy pojawiają się szparagi warto zrobić pyszną tartę. Wspaniale pachnie a jeszcze lepiej smakuje.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 134
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 190
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 289
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 134
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 190
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 289
Składniki
1. Ciasto. Do przesianej mąki dodajemy sól, suszoną bazylię ,drobno pokrojone zimne masło i margarynę . Szybko zagniatamy ciasto na kruszonkę , potem dodajemy jajko i łączymy w jednolitą masę. Odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Formę ( 20 cm.) natłuszczamy margaryną i oprószamy mąką. Chłodne ciasto wałkujemy i przekładamy do foremki , dokładnie wypełniając zagłębienia. 2. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy go np. kaszą gryczaną , przy okazji wypalimy ją. Ciasto zapiekamy ok. 10-15 minut, zdejmujemy papier i obciążenie i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut do przyrumienienia wierzchu.Wyjmujemy i lekko przestudzamy. Szparagi płuczemy i przełamujemy . Osuszone, kilka minut lekko przesmażamy na oliwie . Studzimy. Serek i jajko miksujemy , powoli dodajemy pokruszony ser niebieski , na koniec doprawiamy tymiankiem , solą i pieprzem. Na prawie chłodne podpieczone ciasto wykładamy nadzienie serowe. Na wierzch rozkładamy szparagi lekko je dociskając. Mnie zostało trochę ciasta więc zrobiłam jeszcze wzorek. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w 180 C.