Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy pojawiają się szparagi warto zrobić pyszną tartę. Wspaniale pachnie a jeszcze lepiej smakuje.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 161
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21569
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 89
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 129
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 161
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21569
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 89
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 129
Składniki
1. Ciasto. Do przesianej mąki dodajemy sól, suszoną bazylię ,drobno pokrojone zimne masło i margarynę . Szybko zagniatamy ciasto na kruszonkę , potem dodajemy jajko i łączymy w jednolitą masę. Odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Formę ( 20 cm.) natłuszczamy margaryną i oprószamy mąką. Chłodne ciasto wałkujemy i przekładamy do foremki , dokładnie wypełniając zagłębienia. 2. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy go np. kaszą gryczaną , przy okazji wypalimy ją. Ciasto zapiekamy ok. 10-15 minut, zdejmujemy papier i obciążenie i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut do przyrumienienia wierzchu.Wyjmujemy i lekko przestudzamy. Szparagi płuczemy i przełamujemy . Osuszone, kilka minut lekko przesmażamy na oliwie . Studzimy. Serek i jajko miksujemy , powoli dodajemy pokruszony ser niebieski , na koniec doprawiamy tymiankiem , solą i pieprzem. Na prawie chłodne podpieczone ciasto wykładamy nadzienie serowe. Na wierzch rozkładamy szparagi lekko je dociskając. Mnie zostało trochę ciasta więc zrobiłam jeszcze wzorek. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w 180 C.