Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta warzywno - grzybowa powstała dlatego że byłam na grzybach i udało się uzbierać małe co nieco. Przyznaję że mój mąż nie przepada za tartą itp. ale cóż grzyby były ,warzywa w lodówce również i oto powstała ta pyszna tarta. Mąż zajadał i bardzo mu smakowała.
forma na tarte u mnie silikonowa , miska, patelnia,
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 356
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 815
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 356
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 815
Składniki
Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło, szczyptę soli, posiekać nożem, zagniatać szybko ciasto dodając jajko i 2 łyżki wody. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć, cienko rozwałkować, formę wysmarować delikatnie oliwą i wylepić ciastem. Podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 minut. W między czasie przygotować farsz; Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić. Na rozgrzanej oliwie (połowie) podsmażyć grzyby, dodać obraną, pokrojoną cebulę, oraz pokrojony czosnek, doprawić solą, chwilę poddusić i wyłożyć na miseczkę. Na pozostałej oliwie podsmażyć obrane, opłukane i osuszone różyczki brokułu, smażyć około 5 -7 minut, dodać obgotowanego w osolonej wodzie i odsączonego kalafiora (również różyczki), dodać pokrojonego w półplasterki pora oraz przygotowane pomidory, wymieszać chwilę poddusić i zdjąć z ognia. Jajka rozbełtać wymieszać ze śmietaną i przyprawami. Na podpieczonym cieście rozłożyć warzywa i grzyby. Całość zalać przygotowanym jajkiem i piec w 180 - 200 stopni jeszcze około 25 -30 minut. Podawać zaraz po upieczeniu, chociaż szczerze powiem że na zimno smakuje równie dobrze jak na ciepło. Rada; Ciasto przed podpieczeniem przykryć folią aluminiową, wsypać około 500 g fasoli lub grochu , aby spód za bardzo nie urósł, po podpieczeniu fasolę usuwamy.
Tarta gotowa do włożenia do piekarnika i zapieczenia.