Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami

Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 955 Ocena: 17954

Dodano:

Odsłon: 1915

Sezon na szparagi trwa krótko zatem trzeba korzystać.

Składniki

  • 275g ciasta francuskiego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 300g ostrego żółtego sera
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany 12-18%
  • kulka mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • roztrzepane żółtko do posmarowania
  • pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami

Przygotowanie

  1. Szparagi umyłem, oczyściłem. Odciąłem zdrewniałe końcówki. Ugotowałem w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut w specjalnym wysokim garnku nie zanurzając główek wkładając do wrzątku. Ugotowane szparagi odcedziłem, przelałem zimną wodą.

    Mozzarellę pokroiłem w talarki. Śmietanę roztrzepałem dokładnie z żółtkami i musztardą. Dodałem starty żółty, ser i sól. Dokładnie wymieszałem.
    Ciasto francuskie rozłożyłem w żaroodpornej formie. Brzegi pozawijałem dookoła na wysokość ok 1 cm. Posmarowałem ciasto roztrzepanym żółtkiem. Masę serową wyłożyłem na ciasto i dokładnie wyrównać tak by nie wychodziło za brzegi. Na serze ułożyć równo szparagi. Między nimi rozłożyłem pokrojoną mozzarellę. Całość skropiłem oliwą i wstawiłem do nagrzanego piekarnika. Piekłem ok.25 minut w temp. 200 stopni do zezłocenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń