Przekąski Przepis na:
Tarta z pomidorkami i mascarpone

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 2104
Dodano: 10.02.2010
Odsłon: 7932
Składniki
- ciasto francuskie, 500g
- czerwone pesto z suszonych pomidorow, okolo 5 lyzek
- pomidorki cherry, 500g
- serek mascarpone, 3/4 szklanki
- sol
- swiezo zmielony pieprz
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzac do tem 220stC .Forme wysmarowac tluszczem i lekko skropic woda.Stolnice posypac maka i wylozyc na nia ciasto.Wyciac krazki (wielkosc wg uznania) Nastepnie przelozyc krazki ciasta na blache i uzywajac czubka noza naciac w srodku krazka mniejsze kolko. ( zostawiajac okolo 1cm brzeg)
-
Na ciasto nalozyc czerwone pesto i rozsmarowac (pomijajac brzegi)Nastepnie nalozyc przekrojone na pol pomidorki (znowu pomijajac brzegi) i wlozyc tarty do pieca na okolo 15min (az brzegi sie podniosa) Na koniec dodac"kleksy" z sereka maskapone i piec az ciasto bedzie mialo zloty kolor a serek sie rozpusci. Podawacna cieplo posypane sola i pieprzem.
Komentarze do przepisu (2)

rosse 10 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawa propozycja,mascarpone i pomidorki...musi być pyszne.Na pewno wypróbuję:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

amidalla 10 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Super danie i jakie szybkie:)0 Kto głosował? | Odpowiedz