Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne danie na cieplo i na zimno :-)
CIASTO: Przed przygotowaniem ciasta nalezy zamrozic margaryne.
Make przesiac do miski, dodac sol, wymieszac. Zrobic w mace wglebienie, wbic tam jajko, zetrzec na tarce margaryne i szybko zagniesc ciasto. Owinac je folia spozywcza i wlozyc na godzine do lodowki.
FARSZ: Liscie szpinaku umyc i pokroic je na mniejsze czesci. Na duzej patelni (ja robilam to w woku) rozgrzac olej, dodac posiekana cebulke i czosnek, podlac lyzka wody i smazyc, az cebula sie zeszkli- dodac szpinak i chwile smazyc, az liscie puszcza wode i "zwiedna".
Ciasto wyjac z lodowki, rozwalkowac, wylozyc nim dno i boki natluszczonej formy (u mnie srednica 24 cm). Ciasto ponakluwac widelcem, polozyc na nim papier do pieczenia i wysypac groch (obciazone w ten sposob ciasto nie urosnie i nie znieksztalci sie). Wlozyc na 5-6 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
W czasie, gdy ciasto sie piecze, przygotowywujemy mase jajeczna: w miseczce rozbic dwa jaja, dodac pieprz i sol (ostroznie z sola, pamietajmy, ze feta jest juz slona) i ubic. Dodac smietane i mleko, dobrze wymieszac, aby masa byla gladka i puszysta.
Podpieczone ciasto wyjac z piekarnika, zdjac papier i groch. Na ciasto pokruszyc fete, na to wylozyc szpinak- calosc zalac masa smietanowo- jajeczna. Wlozyc do piekarnika na ok 30-40 min (180 stopni)- piec, az masa na wierzchu zezloci sie.
Przepis dnia
dopiero od bardzo niedawna przekonuję się do szpinaku, ponieważ w przedszkolu...
Odsłon: 34682
Ostatnio w lodówce znalazłam ser feta, za którym osobiście nie przepadam. Ale...
Odsłon: 8489
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 230
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 36
Pyszna i szybka sałatka z pomidorami czerwoną cebulę i żółtym serem posypana...
Odsłon: 121
Lekka sałatka idealna na lunch lub jako dodatek do obiadu, lub grilla. Bób to...
Odsłon: 140
Mam dla Was dzisiaj pomysł na przepyszną i orzeźwiającą sałatkę, która nada s...
Odsłon: 114
Pyszna i pożywna sałatka z ciecierzycą i warzywami.Idealna na letni wieczór l...
Odsłon: 205
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 230
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 36
Pyszna i szybka sałatka z pomidorami czerwoną cebulę i żółtym serem posypana...
Odsłon: 121
Lekka sałatka idealna na lunch lub jako dodatek do obiadu, lub grilla. Bób to...
Odsłon: 140
Mam dla Was dzisiaj pomysł na przepyszną i orzeźwiającą sałatkę, która nada s...
Odsłon: 114
Pyszna i pożywna sałatka z ciecierzycą i warzywami.Idealna na letni wieczór l...
Odsłon: 205
Składniki
CIASTO: Przed przygotowaniem ciasta nalezy zamrozic margaryne. Make przesiac do miski, dodac sol, wymieszac. Zrobic w mace wglebienie, wbic tam jajko, zetrzec na tarce margaryne i szybko zagniesc ciasto. Owinac je folia spozywcza i wlozyc na godzine do lodowki.
FARSZ: Liscie szpinaku umyc i pokroic je na mniejsze czesci. Na duzej patelni (ja robilam to w woku) rozgrzac olej, dodac posiekana cebulke i czosnek, podlac lyzka wody i smazyc, az cebula sie zeszkli- dodac szpinak i chwile smazyc, az liscie puszcza wode i "zwiedna".
Ciasto wyjac z lodowki, rozwalkowac, wylozyc nim dno i boki natluszczonej formy (u mnie srednica 24 cm). Ciasto ponakluwac widelcem, polozyc na nim papier do pieczenia i wysypac groch (obciazone w ten sposob ciasto nie urosnie i nie znieksztalci sie). Wlozyc na 5-6 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
W czasie, gdy ciasto sie piecze, przygotowywujemy mase jajeczna: w miseczce rozbic dwa jaja, dodac pieprz i sol (ostroznie z sola, pamietajmy, ze feta jest juz slona) i ubic. Dodac smietane i mleko, dobrze wymieszac, aby masa byla gladka i puszysta. Podpieczone ciasto wyjac z piekarnika, zdjac papier i groch. Na ciasto pokruszyc fete, na to wylozyc szpinak- calosc zalac masa smietanowo- jajeczna. Wlozyc do piekarnika na ok 30-40 min (180 stopni)- piec, az masa na wierzchu zezloci sie.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Oryginalny langosz
Przekąski
Nadziewane kwiaty cukinii
Przekąski
Carpaccio z buraka
Przekąski
Smażone kwiaty cukinii
Oryginalny langosz
Langosz to specjalność kuchni węgierskiej. Na Węgrzech sprzedawany jest jako...
Odsłon: 3654
Nadziewane kwiaty cukinii
Cukiniowych wariacji na placki, pasztety i inne rarytasy jest mnóstwo. Jednak...
Odsłon: 26363