Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można zrobić dużą tartę w formie o średnicy 26cm, ja tym razem zrobiłam małe tartaletki i z podanych składników wyszło mi 12 sztuk.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8066
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1162
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9837
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4528
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 535
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8066
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1162
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9837
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4528
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 535
Składniki
Przesiać mąkę z solą na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, siekać nożem. Do ciasta dodać jajko i wodę. Wymieszać; zagnieść szybko ciasto, formując kulę, włożyć do lodówki na pół godziny.
Gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie. Botwinkę wypłukać, pokroić na kawałki. Rozgrzać na patelni masło, wrzucić pokrojony czosnek po chwili dodać botwinkę, cukier i kuskus smażyć ok. 10 minut.Skroplić sokiem z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem do smaku.
Wyjąć ciasto z lodówki. Foremki wysmarować masłem. Rozwałkować bardzo cienko ciasto (3 mm) wyłożyć ciastem foremki. Ponakłuwać ciasto widelcem, podpiec w nagrzanym do 180 st piekarniku ok 10 minut (można dłużej ale ja lubię „blade” wiec nawet skróciłam nieco ten czas)
Na podpieczone spody wyłożyć nadzienie, położyć na wierzchu po plasterku mozzarelli i piec kolejne 10 minut.