Przekąski Przepis na:
tatar śledziowy z jajkiem...

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1506
Dodano: 07.06.2017
Odsłon: 1746
Składniki
- mleko 1/2 litra/do moczenia
- matiasy 5 sztuk
- cukier 1 łyżeczka
- ogórek kiszony 2 sztuki
- cebula 1 sztuka
- musztarda delikatesowa 2 łyżeczki
- pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
- olej rzepakowy 4-6 łyżek
- jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "M"
- pomidory 2 sztuki
- ogórek zielony 1 sztuka
- bułka pszenna 5 sztuk
- masło - ile potrzeba
- koperek - ile potrzeba
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
filety śledziowe wymoczyć w wodzie zimnej z 30 minut, wodę wylać i wlać zimne mleko i moczyć z 45 minut, wylać na sitko i dobrze odsączyć z mleka
posiekać drobno matiasy wymoczone do miski, dodać drobno pokrojone ogórki kiszone bez skórki i cebulę drobno pokrojoną w kostkę
dodać musztardę, pieprz świeżo mielony, cukier i wszystko wymieszać, oleju dodać tyle, aby tatar nie był za luźny, schować do lodówki na 3 godziny, aby smaki się przegryzły
jajka ugotowałam w pojemniku silikonowym w mikrofali, do pojemnika wbiłam po 3 jajka "M" (jeśli są "L","XL" to po jednym jajku w pojemniku), wlałam wodę zimną i w mikrofali na 750 Wat 1,5 minuty gotować, wodę wylać przez sitko na pojemniku, lub ugotować jajka tradycyjnie w skorupkach w garnku
bułki pszenne kajzerki, każdą pokroić na 3 kromki, posmarować masłem, nałożyć porcję tatara, ułożyć połowę jajka, dodać plastry pomidora, ogórka zielonego, koperek, pieprz mielony posypać
kanapki na przystawkę, przekąskę czy na kolację smakują wybornie...........SMACZNEGO!!!
Komentarze do przepisu (0)