Do góry

Przekąski Przepis na:

tatar śledziowy z jajkiem...

tatar śledziowy z jajkiem...

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1506

Dodano:

Odsłon: 1746

kanapki na przystawkę, przekąskę czy na kolację smakują wybornie...........SMACZNEGO!!!

Składniki

  • mleko 1/2 litra/do moczenia
  • matiasy 5 sztuk
  • cukier 1 łyżeczka
  • ogórek kiszony 2 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • musztarda delikatesowa 2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy 4-6 łyżek
  • jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "M"
  • pomidory 2 sztuki
  • ogórek zielony 1 sztuka
  • bułka pszenna 5 sztuk
  • masło - ile potrzeba
  • koperek - ile potrzeba
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. filety śledziowe wymoczyć w wodzie zimnej z 30 minut, wodę wylać i wlać zimne mleko i moczyć z 45 minut, wylać na sitko i dobrze odsączyć z mleka


    posiekać drobno matiasy wymoczone do miski, dodać drobno pokrojone ogórki kiszone bez skórki i cebulę drobno pokrojoną w kostkę


    dodać musztardę, pieprz świeżo mielony, cukier i wszystko wymieszać, oleju dodać tyle, aby tatar nie był za luźny, schować do lodówki na 3 godziny, aby smaki się przegryzły


    jajka ugotowałam w pojemniku silikonowym w mikrofali, do pojemnika wbiłam po 3 jajka "M" (jeśli są "L","XL" to po jednym jajku w pojemniku), wlałam wodę zimną i w mikrofali na 750 Wat 1,5 minuty gotować, wodę wylać przez sitko na pojemniku, lub ugotować jajka tradycyjnie w skorupkach w garnku


    bułki pszenne kajzerki, każdą pokroić na 3 kromki, posmarować masłem, nałożyć porcję tatara, ułożyć połowę jajka, dodać plastry pomidora, ogórka zielonego, koperek, pieprz mielony posypać


    kanapki na przystawkę, przekąskę czy na kolację smakują wybornie...........SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń