Przekąski Przepis na:
Tatar z łososia i awokado z limonkową galaretką

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 788
Dodano: 29.12.2014
Odsłon: 6724
Składniki
- 300g wędzonego łososia
- 2 limonka
- sól i pieprz
- pęczek koperku
- 2 dojrzałe awokado
- galaretka z limonki:
- 1 limonka
- 200ml soku jabłkowego
- 1 chili
- 2 łyżeczki cukru
- 4 listki żelatyny
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Chili kroimy bez pestek w drobną kosteczkę. Scieramy skórkę z limonki, dodajemy sok z jabłka, cukier i sok z limonki. Wszystko gotujemy. Po lekkim ostudzeniu dodajemy żelatynę uprzednia namoczoną w zimnej wodzie. Wszystko wylewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą ( jak na fotce) i odstawiamy na noc do zastygnięcia.
-
Łososia kroimy w 3 mm kostkę.
Awokado przekrawamy na połowę, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy 2 plasterki z każdej połówki awokado. Plasterki układamy na talerzu i natychmiast skrapiamy sokiem z limonki.
Pozostałą część awokado kroimy w kostkę 3 mm.
Awokado delikatnie mieszamy z łososiem uprzednio mocno skropiwszy sokiem z cytrusa. Solimy, pieprzymy oraz dodajemy połowę posiekanego koperku.
Układamy na plasterkach awokado. -
Galaretkę kroimy w kostkę i posypujemy nią całą potrawę. Całość dekorujemy koperkiem.
-
Ps1. Limonkę można zastąpić cytryną.
Ps2. Przepis pochodzi z programu kulinarnego " Kochen mit Martina und Moritz"
Komentarze do przepisu (0)