Do góry

Przekąski Przepis na:

Tatar z łososia i awokado z limonkową galaretką

Tatar z łososia i awokado z limonkową galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 788

Dodano:

Odsłon: 6724

Przystawka do bardziej wystawnego obiadu.

Składniki

  • 300g wędzonego łososia
  • 2 limonka
  • sól i pieprz
  • pęczek koperku
  • 2 dojrzałe awokado
  • galaretka z limonki:
  • 1 limonka
  • 200ml soku jabłkowego
  • 1 chili
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 listki żelatyny
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Chili kroimy bez pestek w drobną kosteczkę. Scieramy skórkę z limonki, dodajemy sok z jabłka, cukier i sok z limonki. Wszystko gotujemy. Po lekkim ostudzeniu dodajemy żelatynę uprzednia namoczoną w zimnej wodzie. Wszystko wylewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą ( jak na fotce) i odstawiamy na noc do zastygnięcia.

  2. Łososia kroimy w 3 mm kostkę.
    Awokado przekrawamy na połowę, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy 2 plasterki z każdej połówki awokado. Plasterki układamy na talerzu i natychmiast skrapiamy sokiem z limonki.
    Pozostałą część awokado kroimy w kostkę 3 mm.
    Awokado delikatnie mieszamy z łososiem uprzednio mocno skropiwszy sokiem z cytrusa. Solimy, pieprzymy oraz dodajemy połowę posiekanego koperku.
    Układamy na plasterkach awokado.

  3. Galaretkę kroimy w kostkę i posypujemy nią całą potrawę. Całość dekorujemy koperkiem.

  4. Ps1. Limonkę można zastąpić cytryną.
    Ps2. Przepis pochodzi z programu kulinarnego " Kochen mit Martina und Moritz"

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń