Do góry

Przekąski Przepis na:

Tatar ze śledzia z zielonym puree

Tatar ze śledzia z zielonym puree

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1122

Dodano:

Odsłon: 8033

Święta, święta i po świętach magiczny czas szybko minął, na szczęście jutro większość z Was ma jeszcze wolne :) Można powyjadać resztki i powspominać smak świątecznych potraw, a było ich bardzo dużo w tym roku, wśród nich również znalazł swoje miejsce tatar ze śledzia, który okazał się sporym zaskoczeniem :) Podalibyście taką przystawkę na stół wigilijny? :)

Składniki

  • 2 matjasy
  • 2 ogórki kiszone
  • sól, pieprz do smaku
  • 6 łyżek groszku zielonego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki chrzanu
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Matjasy moczymy przez minimum 3 godziny w wodzie, co jakiś czas zmieniając, łatwo poznać, gdy woda robi się dosyć mętna. Po tym czasie powinny złagodnieć.

  2. Śledzie kroimy w drobną kostkę i przekładamy do salaterki, to samo czynimy z ogórkami kiszonymi. Na końcu blendujemy groszek i wykładamy na talerz. Następnie doprawiamy śledzia z ogórkiem i kładziemy na zielone puree. Opcjonalnie można podawać z sosem chrzanowo-śmietanowym dla przełamania smaku, który robimy mieszając chrzan ze śmietaną w odpowiedniej proporcji. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 27 grudnia 2015 Śledzie uwielbiamy, a w tym wydaniu zapowiadają się pysznie :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń