Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tortilla jest tak popularna w hiszpańskich tapas jak placki ziemniaczane w polskich barach. Klucz do sukcesu tych dwóch potraw jest ten sam – ma być prosto i smacznie. Tym razem przedstawiamy przepis na tortillę hiszpańską Magdy Gessler – łatwe danie, które możesz zjeść samodzielnie lub podać w towarzystwie sosu pomidorowego czy sałatki ze świeżych warzyw. Dla wzbogacenia smaku i dodania dodatkowej chrupkości dorzuciliśmy do tortilli kilka zielonych szparagów.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4677
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 85
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 102
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 318
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4677
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 85
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 102
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 318
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz i wykrawaj z nich kawałki o nieregularnych kształtach (podobnie jak jabłka na szarlotkę) i odstaw do osuszenia. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub półplasterki. Ząbki czosnku obierz z łupin. Do dużej, głębokiej patelni wlej oliwę i olej, po czym zacznij podgrzewać. Wrzuć ząbek czosnku, a gdy ten powoli zacznie skwierczeć, przełóż do gorącego oleju wszystkie ziemniaki, a na nich ułóż plasterki cebuli i resztę czosnku. Smaż ziemniaki z cebulą i czosnkiem mieszając od czasu do czasu, żeby nic nie przywarło do dna patelni. Ustaw średni ogień i smaż warzywa około 60 minut, aż ziemniaki stracą swoją objętość (ze względu na wyparowanie wody) oraz staną się bardzo miękkie (będzie można je rozgnieść widelcem bez najmniejszego problemu). W międzyczasie potnij szparagi na mniejsze kawałki i ugotuj je w osolonej wodzie.
Następnie przelej zawartość patelni przez sito, pozbywając się tłuszczu i zostaw warzywa na sicie, aby lekko przestygły i przestały parzyć. Do miski wbij jajka, wsyp szczyptę soli i ubij trzepaczką, aby masa stała się jaśniejsza. Lekko przestygłe, lecz nadal bardzo ciepłe ziemniaki z cebulą przełóż do miski z jajkami i dokładnie wymieszaj. Dorzuć szparagi, szczyptę soli i czarnego pieprzu, po czym jeszcze raz wymieszaj.
Na patelni, na której smażyły się ziemniaki wlej łyżkę oliwy i mocno rozgrzej. Przełóż ziemniaczano-jajeczną masę i smaż na średnim ogniu przez kilka minut ruszając patelnią od czasu do czasu, aby brzegi tortilli odeszły od żeliwa i potrawa nie przywierała. Gdy dół tortilli jest usmażony i rumiany przewróć danie na drugą stronę przekładając je na pokrywkę, po czym zsuń ponownie na patelnię i usmaż z drugiej strony ruszając patelnią od czasu do czasu, aby placek uzyskał ładny, okrągły kształt.
Przełóż gorącą tortillę na talerz, dodaj ulubione dodatki i podawaj na ciepło.