Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto najlepsze na świecie tortille. Przepis jest niezwykle prosty i szybki, a same placki są niesamowicie pyszne – rozpływają się w ustach, są elastyczne i bardzo pożywne.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22007
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 152
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 340
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 462
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22007
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 152
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 340
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 462
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia za pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej szpatułki.
Zrób dołek w środku suchych składników i wlej do niego wodę oraz oliwę. Wymieszaj dobrze od dołu do góry, aż wszystkie elementy ciasta zostaną wymieszane, a ciasto zacznie się łączyć i uformuje kulę.
Wyłóż ciasto na lekko podsypaną mąką powierzchnię i ugniataj przez 1-2 minuty, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Podziel ją na 16 równych części.
Każdy kawałek dobrze pokryj mąką, uformuj kulkę i spłaszcz ją w dłoniach. Odłóż placki na bok i przykryj je czystą ściereczką kuchenną na co najmniej 15 minut.
Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię. Każdy placek rozwałkuj w kółko o średnicy 15-18 cm na lekko oprószonym mąką blacie kuchennym.
Kolejne placki możesz kłaść na siebie, ale oddzielaj je papierem pergaminowym, bo będą się do siebie kleić.
Na gorącej patelni umieszczaj po jednym placku i smaż go przez 45-60 sekund, do momentu pojawienia się jasnobrązowych plamek. Odwróć tortillę i smaż ją przez następne 15-20 sekund.
Zdejmij tortillę z patelni za pomocą szczypiec i ułóż je w zamkniętym pojemniku lub woreczku strunowym.
Tortille z przepisu podanego wyżej podawaj na ciepło lub pozostaw do ostygnięcia i użyj później.
Placki podgrzewaj w mikrofalówce lub na patelni. Tortille przechowuj w lodówce do tygodnia.