Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto najlepsze na świecie tortille. Przepis jest niezwykle prosty i szybki, a same placki są niesamowicie pyszne – rozpływają się w ustach, są elastyczne i bardzo pożywne.
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5316
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8595
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17476
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 610
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5316
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8595
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17476
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 610
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia za pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej szpatułki.
Zrób dołek w środku suchych składników i wlej do niego wodę oraz oliwę. Wymieszaj dobrze od dołu do góry, aż wszystkie elementy ciasta zostaną wymieszane, a ciasto zacznie się łączyć i uformuje kulę.
Wyłóż ciasto na lekko podsypaną mąką powierzchnię i ugniataj przez 1-2 minuty, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Podziel ją na 16 równych części.
Każdy kawałek dobrze pokryj mąką, uformuj kulkę i spłaszcz ją w dłoniach. Odłóż placki na bok i przykryj je czystą ściereczką kuchenną na co najmniej 15 minut.
Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię. Każdy placek rozwałkuj w kółko o średnicy 15-18 cm na lekko oprószonym mąką blacie kuchennym.
Kolejne placki możesz kłaść na siebie, ale oddzielaj je papierem pergaminowym, bo będą się do siebie kleić.
Na gorącej patelni umieszczaj po jednym placku i smaż go przez 45-60 sekund, do momentu pojawienia się jasnobrązowych plamek. Odwróć tortillę i smaż ją przez następne 15-20 sekund.
Zdejmij tortillę z patelni za pomocą szczypiec i ułóż je w zamkniętym pojemniku lub woreczku strunowym.
Tortille z przepisu podanego wyżej podawaj na ciepło lub pozostaw do ostygnięcia i użyj później.
Placki podgrzewaj w mikrofalówce lub na patelni. Tortille przechowuj w lodówce do tygodnia.