Do góry

Przekąski Przepis na:

Tortilla ze schabowym

Tortilla ze schabowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2926

Dodano:

Odsłon: 4176

Tortilla ze schabowym, serem, rzeżuchą i papryką. Dodatkowo dodałam majonez, ale może to być inny ulubiony sos. Powstała świetna przekąska a nawet danie główne.

Składniki

  • 1 tortilla pszenna
  • 1 nieduży schabowy
  • plaster żółtego sera
  • posiekana rzeżucha
  • ok. 1 łyżeczka majonezu
  • kawałek świeżej papryki
  • sól, pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tortilla ze schabowym

Przygotowanie

  1. Placek tortilli ułożyłam na talerzu. Środek czyli miejsce w którym układałam farsz posmarowałam majonezem i posypałam posiekaną rzeżuchą. Myślę że użyłam ok. 1-1,5 łyżki posiekanej rzeżuchy. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Kotleta odgrzałam (można go odsmażyć na patelni, podpiec w piekarniku lub odgrzać w mikrofali) i ułożyłam na rzeżusze. Na kotlecie położyłam kawałek papryki czerwonej mniej więcej takich samych wymiarów jak kotlet schabowy. Jeśli ktoś woli ostrzejsze smaki to paprykę świeżą można zastąpić papryką konserwową. Brzegi tortilli zawinęłam do środka tworząc pakiecik w rodzaju koperty. Brzegi spięłam wykałaczkami żeby tortilla nie rozwalała się.
    Zwiniętą tortillę przesmażyłam z obu stron na suchej patelni teflonowej bez tłuszczu. Patelnię można przykryć żeby tortilla była cieplejsza w środku. Gdy się zarumieniła zdjęłam ją na talerz, wyjęłam wykałaczki i przekroiłam na 2 trójkąty żeby łatwiej było jeść. Tortillę można jeść w takiej postaci lub z dowolnym ulubionym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń